četrtek, 9. 4. 2020

Zdravstvena oskrba Ljubljančanov v času epidemije

V trenutnih epidemioloških razmerah, v katerih se je znašla naša država in z njo tudi Ljubljana, se iz dneva v dan soočamo z naraščajočim pojavom okužb z novim koronavirusom in tveganjem za širjenje bolezni covid-2019. Potrebne so nenehne prilagoditve, tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer smo bili primorani korenito spremeniti ustaljen proces dela.
Avtorica: Damjana Kralj-Bratun, Zdravstveni dom Ljubljana

Da bi preprečili širjenje okužbe med zdravstvenimi delavci in bolniki, smo zmanjšali število obiskov in uporabljamo zdravljenje na daljavo s pomočjo telefona in drugih telekomunikacijskih sredstev, kar je nekaj novega tako za bolnike kot za zdravstveno osebje. Naš cilj pa ostaja: zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo okuženim s covidom-19 ter za vsa ostala nujna zdravstvena stanja pa tudi kroničnim bolnikom s ciljem preprečevanja poslabšanja stanja in ob tem ohraniti vzdržen zdravstveni sistem na primarni ravni.
Uporabnikom naših storitev, glede na trenutne epidemiološke razmere, zagotavljamo vse nujne kurativne zdravstvene storitve, v sklopu preventive pa izvajamo redne preglede otrok do 12. meseca starosti z vsemi cepljenji. Bolnike, ki so bili naročeni na redne kontrole, smo za ta čas prenaročili na obdobje po epidemiji, prav tako ne izvajamo več storitev fizioterapije in zdravstvenovzgojnih delavnic.

Zaposleni v ZD Ljubljana pozivamo občane Mestne občine Ljubljana

»Ostanite doma!« Če zbolite, se z zdravstvenim osebjem v vaši enoti zdravstvenega doma najprej posvetujte po telefonu ali e-pošti. Če bo zdravnik presodil, da je potreben tudi pregled v ambulanti, boste prejeli termin pregleda. Še posebej velja: če bruhate ali imate vročino, kašelj, boleče žrelo, prehlad ali drisko, ostanite doma in ne hodite nenapovedano v zdravstveni dom ali urgenco, saj s tem ogrožate tako zdravstvene delavce kot druge bolnike.
V primeru življenjske ogroženosti pokličite 112. Vse administrativne storitve, kot so ponovni predpis recepta, izdaja naročilnice za medicinski pripomoček ali ureditev bolniškega staleža ipd., je možno urediti na daljavo in zato obisk v ambulanti ni potreben.

Rudi Dolšak, direktor ZD Ljubljana

Zavedam se, da so aktualne epidemiološke razmere, ki se ves čas spreminjajo, izredno stresne in neugodne tako za vas kakor tudi za zdravstveno osebje. Poudarjam, da bomo navkljub dodatnim obremenitvam in naporom našega zdravstvenega osebja v okviru svojih možnosti in razpoložljivega kadra storili vse, kar je v naši moči, da vam zagotovimo najboljšo možno zdravstveno oskrbo, kot jo v danih razmerah lahko. Zavedati se je namreč treba, da zbolevajo tudi zdravstveni delavci oziroma, če so bili v nezaščitenem stiku z obolelimi, jih moramo umakniti iz delovnega procesa, kar otežuje že tako zapleteno splošno situacijo.
Na tem mestu se iskreno zahvaljujem vsem uporabnikom naših storitev in prebivalcem Mestne občine Ljubljana, ki se zavedate resnosti aktualnih razmer, delujete samozaščitno, upoštevate ukrepe in priporočila za preprečevanje širjenja okužbe in nam tako omogočate, da poskrbimo za tiste, ki našo pomoč resnično potrebujejo. V teh razmerah je potrebno storiti vse, kar je v naši moči, da zaščitimo zdravstveno osebje, da bomo nemoteno, ob ustreznih menjavah zdravstvenega kadra, zagotavljali čim več in čim boljše storitve. Resnično želim poudariti, da bodo zdravstvene storitve kvalitetne in v pomoč prebivalcem Mestne občine Ljubljana in širše le v primeru, da nam uspe zaščititi delovno zdravstveno populacijo, ki v teh trenutkih nesebično deluje v naših ambulantah. Zato so še kako pomembna ustrezna zaščitna sredstva, ki jih naše zdravstveno osebje nujno potrebuje in smo jih v začetni fazi epidemije razdelili v vse naše enote. Žal zaloge niso dovolj velike, kar je zaskrbljujoče. Prepričan sem, da bodo Vlada RS in ustrezni organi zadeve rešili v dobro zdravstvenih delavcev in bolnikov.
V tem pogledu si v ZD Ljubljana želimo vašega dobrega sodelovanja tudi vnaprej v smislu upoštevanja navodil, ki jih narekujejo trenutne razmere, da bomo lahko kos izzivom, ki so še pred nami.

Odrasli in covid-19: kako (pre)živeti v samoizolaciji in se (samo)zdraviti

foto

doc. dr. Nena Kopčavar Guček, primarijka, dr. med., spec. druž. med., Zdravstveno varstvo odraslih, ZD Ljubljana – Vič-Rudnik

Znajti se v novi, nepredvideni in neznani situaciji je velik izziv. Pandemija okužbe s koronavirusom SARS-2 po nekaterih mnenjih ni bila povsem nepričakovana. Zastavila pa nam je veliko ugank. Zdravstvene delavce je močno povezala med sabo, izmenjujemo si mnenja, izkušnje, podatke, članke. Tudi šale, ki za trenutek zmanjšajo napetost in dvignejo razpoloženje.
Nevidni povzročitelj se širi agresivno, pa vendar ga je mogoče relativno enostavno uničiti: z umivanjem in dezinfekcijo rok in površin. Njegov potencial širjenja, t. i. reproduktivni faktor, je 4, torej vsak posameznik po statističnem izračunu okuži štiri ljudi, kar lahko z maskami in razdaljo 2 m preprečimo. Zboli veliko število ljudi, a 80 % okužb nima težkega poteka.
Potemtakem več kot tri četrtine okuženih lahko ostane doma. V samoizolaciji. Podobno kot vsi, ki so imeli kontakt z okuženo osebo. Vsi smo že večkrat prebrali priporočila za samoizolacijo. Če ne živimo sami, se skušajmo zadrževati v enem prostoru. Prostor večkrat dnevno zračimo 10 do 15 minut. Kihajmo in kašljajmo v papirnat robec, ki ga odvržemo v zaprto posodo ali vrečko. S prsti se čim manj dotikajmo obraza. Če je mogoče, uporabljajmo svoje stranišče. Pri uporabi skupnih prostorov nosimo (lahko tudi) doma narejeno tekstilno masko, ki jo večkrat operemo in prelikamo (deluje, dokler ni vlažna, približno dve uri). Večkrat dnevno z milom umijmo (20 sekund, predvsem kadar so vidno umazane) ali razkužimo roke. Obroke uživajmo ločeno od družine, prostor za sabo prezračimo. Občasno razkužimo kljuke.

Kaj pa samozdravljenje? Opazujmo počutje, morda pišimo dnevnik počutja, beležimo posebna opažanja (npr. glavobol, izguba vonja in okusa, vnetje očesnih veznic). Proti bolečinam v kosteh in mišicah ter za zbijanje vročine nad 38 °C jemljimo paracetamol. Pijmo dovolj tekočine, ki podpira zaščitno funkcijo sluznice dihal. Vroča tekočina lahko dodatno dvigne temperaturo, morda bolj prija tekočina pri sobni temperaturi. Ruski, pravi, angleški, zeleni čaj – vsi bodo pomagali proti diareji in v primeru slabosti. Izogibajmo se mastni, težki in sladki hrani. Počivajmo. Če nastopi občutek tiščanja v prsih, težkega dihanja, dušenja, moramo poiskati pomoč. Če globoko vdihnemo in nato štejemo od 0 proti 30 in moramo ponovno zajeti zrak že po 8 sekundah, pomeni, da je saturacija kisika v krvi lahko nižja, in sicer 95 % ali manj.

In kako porabiti (neprostovoljni) prosti čas? Nekateri radi berejo, v nekaterih družinah uživajo v družabnih igrah, drugje vsak večer eden od članov pripoveduje ostalim zanimivo dogodivščino, vsebino osupljive knjige, izmišljeno zgodbo … Morda je to primeren čas, da uredimo fotografije. Tiste v telefonu ali pa one klasične, v škatli za čevlje. Osebnih izkušenj še nimam, saj (še) nisem v samoizolaciji … Idej pa veliko. Dobro je ostati povezan s soljudmi, moderna tehnologija to omogoča.

So pa še izzivi. Kako naj doma ostanejo brezdomni? Klicala me je gospa s sumom na covid-19, ki z dvema otrokoma in mamo živi v stanovanju s površino 30 m2. Kako naj se izolira?
Razmišljam. To je čas, ko moraš biti hkrati oboje. Pozitiven – v razmišljanju in ravnanju. Negativen – na testu brisa za covid-19. Živim vsak dan posebej. In pripravljena sem narediti vse, kar znam in zmorem, da premagamo ta izziv. Enako kot vsi. In se zavedam: nikoli ne bomo več takšni, kot smo bili pred njim.

Koronavirus in otroci

foto

Karmen Tomažič, dr.med., spec., vodja Zdravstvenega varstva predšolskih otrok in Zdravstvenega varstva šolskih otrok in mladine, ZD Ljubljana – Vič-Rudnik

Okužbe s koronavirusom se pojavljajo tudi pri dojenčkih, majhnih otrocih, najstnikih in mladostnikih. V vseh teh starostnih skupinah veljajo enaki preventivni ukrepi kot za ostalo populacijo. Pomembno je, da starši čim bolj poskrbijo za socialno izolacijo svoje družine. Zaradi zaprtja vrtcev in šol tovrstnega medvrstniškega druženja trenutno ni. Treba je prekiniti srečevanje z vsemi, ki ne živijo v našem gospodinjstvu – s prijatelji, sosedi in starimi starši. To je čas, ko lahko otroke naučimo pravilnega in doslednega umivanja rok ter higiene kihanja, kašljanja in smrkanja.

Majhni otroci nas opazujejo in skušajo posnemati, z večjimi se o tem večkrat pogovarjajmo. Posebna skupina so najstniki, ki pogosto na svet gledajo z drugačnimi očmi, zato je pogovor o preventivnih ukrepih z njimi lahko pravi izziv. Pomembni so tudi drugi splošni ukrepi, kot je zračenje in vlaženje prostorov ter ustrezen dnevni vnos tekočin. Družine, ki živijo v mestih, posebej v večnadstropnih stolpnicah, naj bodo pozorne pri srečevanju z drugimi sostanovalci na stopniščih in v dvigalih. Potrebno je narediti načrt, da je teh srečevanj čim manj in da ostanejo roke čim bolj čiste in da se z njimi ne dotikamo obraza. Na podeželju je situacija drugačna. Otroci imajo veliko možnosti za igro pred domačim pragom, seveda s poudarkom, da se držijo doma in brez druženja s sosedi.

Za novo bolezen ni zdravila. Blažimo le težave, ki jih bolezen prinaša. Povišano telesno temperaturo znižujemo s paracetamolom, ki je v prosti prodaji v obliki sirupa ali svečk. Brufen in Ibubel, ki sta prav tako v prosti prodaji, sta pri okužbi s koronavirusom odsvetovana in ob uporabi celo škodljiva. Tudi razni sirupi za blažitev kašlja so pri otrocih odsvetovani. Pomembno je, da dnevno poskrbimo za zadostno zaužitje tekočin in potreben počitek, ki si ga otroci običajno odmerijo kar sami. V času akutne bolezni in še nadaljnjih 14 dni naj ostajajo v domačih prostorih.

Posebna pozornost velja tistim, ki imajo kronične bolezni kot so astma, sladkorna bolezen, rakave bolezni ali stanja, ki vplivajo na imunski sistem. Pri njih ima lahko bolezen težji potek, zato je potrebno skrbno spremljanje stanja in posvet z izbranim zdravnikom, po potrebi tudi vsakodnevno. V primeru, da nekdo od sorojencev ali staršev zboli, naj se čim manj zadržuje v skupnih prostorih in dosledno upošteva higienska navodila. Starši, če vas skrbi, pokličite v zdravstveni dom, v katerem ima vaš otrok izbranega zdravnika, ali v dežurno službo. Ne prihajajte v zdravstveni dom ali v dežurno službo brez predhodnega telefonskega posveta z medicinskim osebjem. Trenutno večina komunikacije poteka preko telefona ali drugih telekomunikacijskih naprav. Če bo zdravnik ocenil, da otrok potrebuje pregled, boste prejeli ustrezna navodila.

Nosečnost in covid-19

foto

Tinkara Srnovršnik, dr. med., spec. gin. in porod., Zdravstveno varstvo žensk, ZD Ljubljana - Šiška

Nosečnicam ginekologi v času razglašene epidemije v Sloveniji namenjamo še posebej veliko skrb. Pričakovano in razumljivo je, da so pri nosečnicah prisotni strah, zaskrbljenost in tesnoba, saj je podatkov o vplivu koronavirusa SARS-CoV-2 in bolezni covid-19 na samo nosečnost in plod še zelo malo.

Zaenkrat ni dokazov, da bi bile zdrave nosečnice bolj dovzetne za okužbo s SARS-CoV-2 v primerjavi s splošno populacijo. Čeprav je odziv imunskega sistema v nosečnosti spremenjen, prav tako še ni dokazov, da je tveganje za zaplete pri potrjeni okužbi v nosečnosti večje v primerjavi s splošno zdravo populacijo; previdnost je potrebna pri nosečnicah s pridruženimi obolenji. Strokovnjaki predvidevajo, da pri večini okuženih nosečnic bolezen poteka z blagimi do zmerno hudimi simptomi, podobnimi prehladu ali gripi.

Za zdaj ni podatkov o povečanem tveganju za spontani splav ali prenosu virusa na plod v maternici. Strokovnjaki zato predvidevajo, da tudi ni pričakovati, da bi virus lahko povzročal nepravilnosti pri plodu. Po do sedaj znanih podatkih se virus ne prenaša preko materinega mleka; dojenje se svetuje tudi pri potrjeni okužbi s SARS-CoV-2.

Koronavirus SARS-CoV-2 je po zgradbi zelo podoben koronavirusoma SARS-CoV in MERS-CoV, ki sta bila v preteklosti vzrok hudim oblikam pljučnice – SARS (težki akutni respiratorni sindrom) l. 2003 in MERS (bližnjevzhodni respiratorni sindrom) l. 2012. Ker so bili pri okuženih nosečnicah takrat opisani tudi resni zapleti (npr. prezgodnji porod, spontani splav, zastoj plodove rasti ipd.), strokovnjaki pri obravnavi nosečnic s potrjeno boleznijo covid-19 svetujejo še posebej skrbno spremljanje nosečnosti in stanja plodu.

Čeprav še ni trdnih dokazov o različnih vplivih SARS-CoV-2 na potek nosečnosti in na plod, se lahko to v času pandemije, ki je v polnem razmahu, kadarkoli spremeni. Vsekakor pa tudi za nosečnice v času epidemije veljajo vsa navodila pristojnih organov, predvsem pa: mi smo tu za vas … prosimo, ostanite doma za nas.

Preberite tudi: