sobota, 11. 3. 2023

Pozdrav pomladi – Gregorčki 2023

Četrtna skupnost Trnovo vabi na tradicionalno prireditev Pozdrav pomladi – Gregorčki 2023, ki bo v soboto, 11. marca 2023, med 13. in 20. uro na nabrežju Gradaščice ob Eipprovi ulici.

Po starem julijanskem koledarju se je pomlad začela na dan sv. Gregorja, to je na 12. marec. Po starem ljudskem običaju so obrtniki izdelovali posebne lesene ladjice, ki so jih, opremljene z gorečimi svečkami, spuščali po potokih. Tako so simbolično odslovili temno zimo, ko so morali delati ob svečavi in pozdravili svetlejšo sončno pomlad, letni čas ljubezni in igrivosti.

Ljubljanski otroci že vrsto let 11. marca, na predvečer gregorjevega, po Gradaščici v spomin na ta običaj spuščajo različno oblikovane »barčice sv. Gregorja« ali »gregorčke« s svečkami. Pozdrav Pomladi – Gregorčki vedno privabi številne Ljubljančane in turiste, ki se prireditve lahko udeležijo brezplačno. Tako hkrati obogati Ljubljansko turistično ponudbo in oživi pomemben predel starega mestnega jedra. Nabrežje Gradaščice in Trnovski most, čarobni in slikoviti lokaciji Gregorčkov, sta bili namreč kot del arhitekturne dediščine Jožeta Plečnika, lansko leto dodani na Unescov seznam kulturne dediščine.

V pripravah na prireditev so otroci svoje gregorčke izdelovali v okviru vrste likovnih in izobraževalnih okolju prijaznih delavnic v številnih ljubljanskih šolah in vrtcih. Letos smo namreč sklenili, da bomo posebno pozornost namenili spodbujanju otroške ustvarjalnosti, ki ne pozna meja. Otroci bodo svoje gregorčke ustvarjali iz biološko razgradljivih in recikliranih snovi, in sicer pod strokovnim vodstvom muzejskih kustosov, pedagogov likovnega in tehničnega pouka, vzgojiteljeve ter študentov umetnosti. Tako izdelana plovila bodo lahko spuščali po Gradaščici, ne da bi jih skrbelo, da s tem škodijo okolju.

Program

“Ne gregorjevo se ptički ženijo,” so rekli včasih in se gotovo sami pri sebi nasmehnili ob misli na prihajajoče pomladne simpatije. Včasih niti ne ozavestimo uverture, ki napoveduje simfonijo pomladi, a med znanilci, ki nam dajejo čutiti prihajajočo pomlad, je gotovo zelo pomembno ptičje petje. Zato bo naš celodnevni program popestrila kulisa čudovitih zvokov značilnih slovenskih ptic.
Animatorja, ki bosta skrbela za obveščanje obiskovalcev, bosta z glasbeno-gledališkimi vložki prepletla doživetje, ki bo vključevalo kratek nastop učencev Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana sklepni koncert znanega kantavtorja Adija Smolarja, čigar zabavne skladbe presegajo generacijske razlike in vedno razveselijo obiskovalce vseh starosti.
Kulturno-izobraževalni program se bo odvijal na Mostu vzdihljajev, ki povezuje Eipprovo in Gradaško ulico ter na »amfiteatrskem stopnišču« na nabrežju Gradaščice.
V sodelovanju z gostinci in drugimi ponudniki lokalnih dobrot bomo postavili romantičen kulinarično-trgovski kotiček. Plamenčki mnogih vrtnih ognjev, ki bodo nežno odsevali z gladine Gradaščice, bodo pričarali sanjavo vzdušje, pri tem pa le zanemarljivo prispevali k svetlobnemu onesnaževanju.
Za manj romantično navdahnjene, pa bo na Eipprovi ulici na voljo tematska gostinsko-trgovska ponudba.

13.00: Začetek prireditve

13.00 –18.00: Spuščanje gregorčkov

13.00 –20.00: Kulinarični kotiček na Eipprovi

13.15: Kako pravilno reciklirati? - zabavna točka o pomenu varovanja okolja
Predstavitev slovenskih ptic - zvočna interaktivna delavnica

14.00–18.00: Izdelovanje papirja iz japonskega dresnika - predstavitev
Izdelovanje gregorčkov iz papirja japonskega dresnika, ustvarjalna delavnica
Risanje in barvanje slovenskih ptic - likovna delavnica

14.30: Nastop učencev Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana - glasbeni program

15.00: Gnezdenje ptic in spoznavanje urbanih ptic - interaktivna delavnica

16.00: Adi Smolar - koncert

18.00 –20.00: Večerno spuščanje gregorčkov

V primeru dežja bo program potekal v Slovenskem etnografskem muzeju.