nedelja, 2. 10. 2022

Spoznajmo svoje mesto in domovino

Četrtna skupnost Trnovo vabi na študijski krožek Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, na katerem bo mentorica mag. Olga Paulič predstavila Plečnikovo delo v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Trnovem. Študijski krožek bo v nedeljo, 2. oktobra 2022, ob 11. uri v cerkvi sv. Janeza Krstnika.

Člani študijskega krožka Spoznajmo svoje mesto in domovino ter Kulturno-izobraževalnega in umetniškega društva Finžgarjeva galerija so ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika preučili bogato Plečnikovo sakralno umetnost v trnovski cerkvi sv. Janeza Krstnika, tudi tisto, ki je shranjena v zakristiji in cerkvenem depoju.
Udeleženci bodo poleg Plečnikovega dela v trnovski cerkvi spoznali njegovo ustvarjalno sodelovanje s trnovskim župnikom in pisateljem Franom Saleškim Finžgarjem in rodovnik družine Plečnik, ki sega nazaj v 17. stoletje v Hotederšico. Ogledali si bodo tudi mali muzej Plečnikovih del v cerkvenem preddverju.
Dogodek bosta povezovala mag. Olga Paulič, mentorica krožka Spoznajmo svoje mesto in domovino, in Uroš Pust, predsednik Finžgarjeve galerije. Nada Mihelčič bo dogodek obogatila s pesmijo, posvečeno Jožetu Plečniku. Obiskovalci dogodka bodo prejeli zloženko o cerkvi sv. Janeza Krstnika.

Po predstavitvi Plečnikovih del v trnovski cerkvi bo sledil voden ogled razstave avtorja Franca Zavodnika Koronski šopki in fotografije z motivi odsevov v Plečnikovi Ljubljanici v Finžgarjevi galeriji. Po razstavi bosta vodila mag. Olga Paulič in Franc Zavodnik.

plecnik2