Dan Afrike

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše bosta od 13. do 16. maja 2019 na ogled razstavi v okviru konference Dan Afrike.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v sodelovanju s partnerji pripravilo bogat spremljevalni kulturni program 8. mednarodne konference Dan Afrike. Konferenca se vsako leto odvija pred dnem ustanovitve Organizacije afriške enotnosti, pozneje preimenovane v Afriško unijo. Kulturni program bo potekal od vključno 13. do 20. maja 2019.

V Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše Slovenski bosta sočasno na ogled dve razstavi: Etnografski muzej bo pripravil razstavo o Ignaciju Knobleharju (1819–1858), slovenskem raziskovalcu in misijonarju v Sudanu, Velenjski muzej pa razstavo Afrika 1931 – Foitovi fotografski zapisi.

Razstava o Ignaciju Knobleharju (1819–1858), slovenskem raziskovalcu in misijonarju v Sudanu.

Ignacij Knoblehar se je rodil leta 1819 v vasi Škocjan na Dolenjskem. Po končanem študiju teologije v Ljubljani se je odpravil v Rim, kjer se je začel pripravljati za delo v katoliških misijonih. Tam so ga določili za misijon v Afriki, kjer je bil že leta 1846 ustanovljen Apostolski vikariat za centralno Afriko, ki je imel sedež v Kartumu. Jeseni 1849 se je skupaj s sodelavci po Belem Nilu odpravil v južni Sudan, da bi poiskal primerne kraje za misijonske postaje. Knobleharja so ljudstva v Afriki sprejela z zaupanjem, tudi zaradi njegovega neomajnega boja proti suženjstvu.

Razstava Afrika 1931 – Foitovi fotografski zapisi

Razstava prikazuje del zbirke diapozitivov na steklu, ki sta jih leta 1931 posnela kipar František Foit in biolog Jiři Baum na poti z avtomobilom od severa do juga Afrike. Foit in Baum sta afriško celino prepotovala v osmih mesecih. Foit je na poti obsežno popisal afriška ljudstva, Baum pa je zbral mnogo informacij o živalstvu Afrike. Pot ju je iz pristanišča v Trstu vodila do Egipta, od tam pa z avtom prek Egipta, kjer sta si ogledala predvsem ostanke starega Egipta, nato pa do Sudana in Konga, kjer sta se najdlje zadržala ob raziskovanju plemen ljudstva Mangbetu in njihovega plesa ter ob preučevanju Pigmejcev. Pot ju je nato vodila do Ugande, Kenije, Tanganjike (današnje Tanzanije), Severne Rodezije (današnja Zambija), Južne Rodezije (današnji Zimbabve) in Južne Afrike, od koder sta se iz mesta Cape Town z ladjo odpravila nazaj v Evropo. Prevozila sta 24.000 kilometrov in posnela 6.000 fotografij.