Ocena spletne dostopnosti ljubljana.si

Skladnost ustreza ravni dostopnosti AA

Spletna stran Mestne občine Ljubljana je usklajena z Direktivo Evropskega parlamenta in Sveta o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij organov javnega sektorja. Prizadevamo si, da bi bile informacije in storitve na spletnih straneh dostopne brezplačno, komurkoli in kadarkoli po načelih solidarnosti in univerzalne dostopnosti.

Upoštevali smo potrebe starejših uporabnikov in uporabnikov z zdravstvenimi omejitvami (ki med drugim obsegajo vidne, slušne, motorične, kognitivne in jezikovne omejitve) ter prilagodili tehnične in oblikovne elemente spletne strani tako, da so vsebine dostopne in razumljive čim večjemu številu uporabnikov spletne strani.

Spletne podstrani so urejene glede na mednarodne smernice za dostopnost spletnih vsebin (standard WCAG 2.0), ki jih je v okviru pobude za spletno dostopnost pripravil Konzorcij za svetovni splet (World Wide Web Consortium - W3C). Skladnost ustreza ravni dostopnosti AA.

Uporabniki lahko do informacij dostopajo ne glede na vrsto uporabljenega brskalnega orodja (računalnika, tablice, mobilnega aparata, itd.), uporabo tehničnih pripomočkov (brajeve vrstice, bralnika zaslona, prilagojenih naprav za nadomeščanje tipkovnice ali miške, itd.), operacijskega sistema, nastavitve brskalnika in ne glede na hitrost uporabljene internetne povezave.

Na spletni strani so uporabljene standardne spletne tehnologije, ki so dostopne. Dokumenti temeljijo na tehnologijah HTML5, CSS3, Java Script (ECMAScript 5.1), slikovno gradivo (SVG, PNG, JPG, GIF).

Aktivno si prizadevamo povečati dostopnost in uporabnost naše spletne strani. Od prve polovice leta 2018 dalje bodo video posnetki opremljeni s podnapisi in tolmačem v znakovni jezik. Za gluhe bodo najpomembnejše informacije na spletni strani predstavljene v znakovnem jeziku v obliki kratkih video posnetkov. V tekstovni obliki bodo predstavljene tudi kontaktne informacije ter informacije o komunikacijski in fizični dostopnosti najpomembnejših oddelkov Mestne občine Ljubljana.

Implementacija spletne dostopnosti je bila izvedena na podlagi analize reprezentativnega vzorca spletnih podstrani in svetovanja strokovnih sodelavcev in predstavnikov oseb z invalidnostjo s strani Beletrine. Vseh elementov na spletni strani žal ni bilo mogoče optimizirati za popolno dostopnost. Na spletni strani se trenutno nahajajo naslednje izjeme od standarda dostopnosti WCAG 2.0 (nivo AA):

  • na vstopni strani ne obstaja mehanizem, s katerim se lahko preskoči na vsebino;
  • na nekaterih podstraneh se nahaja drsnik za avtomatsko rotacijo slik, ki ga ni možno ročno zaustaviti;
  • video posnetki in predvajanja v živo trenutno nimajo na voljo podnapisov, dostopnost ni optimizirana;
  • nekatere informacije, predstavljene le na zemljevidu, so nedostopne uporabnikom bralnika zaslona;
  • nekatero slikovno gradivo vsebuje tekst, ki je zaradi slabšega barvnega kontrasta težje berljiv;
  • določene vsebine so prenešene iz družbenih omrežij (Facebook in Instagram), kjer lahko prihaja do težav z dostopnostjo (uporaba angleških izrazov, manjkajoče tekstovne alternative,...);
  • na spletni strani se uporablja format Adobe PDF, vendar je dostopanje do vsebine mogoče tudi brez uporabe tega formata, saj so dodane ustrezne dostopne alternative (Word dokumenti, kratki opisi vsebin, transkripcije, itd.). Glede na množičnost pojavljanja PDF dokumentov na spletni strani se lahko še pojavijo odstopanja glede tekstovne dostopnosti.

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam pošljite elektronsko sporočilo na naslov: glavna.pisarna@ljubljana.si. Veseli bomo tudi vaših predlogov in povratnih informacij glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.