Maj, mesec čebel 2022

Maj, mesec čebel

V Ljubljani je cel mesec maj mesec čebel. 20. maja namreč praznujemo svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili na pobudo Slovenije. 

Na območju Ljubljane delujejo kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev. Poleg čebelarjev za čebele skrbimo tudi na Mestni občini Ljubljana - na javnih površinah sadimo trajnice z medovitimi rastlinami, izvajamo akcijo pozne košnje "Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle", širimo Čebeljo pot ter podpiramo delovanje čebelarjev.

Svetovni dan čebel

20. maja, na svetovni dan čebel, bo med 9. in 17. uro pred Mestno hišo potekal tržni dan.

Sodelovali bodo: 

  • Društvo Urbani čebelar: prodaja čebelarske literature, cvetnega prahu in medu
  • SKB banka: promocija urbanega čebelarjenja
  • založba Hart: prodaja knjig o kranjski čebeli, medovitih rastlinah, opraševalcih
  • Predavanja dr. Barbare Bajd, avtorice knjige Kranjska sivka: čebelica, od kod in kam? - Ob 10., 12. in 16. uri za predšolske in šolske otroke
  • Čebelarstvo Slanc: prodaja medu in medenih izdelkov
  • Medex d.o.o.: stojnica s predstavitvijo podjetja kot pionirja apiterapije, njegovih aktivnosti ob dnevu čebel, osveščanje o pomenu čebel in prodaja izdelkov

Medeni Dan

Na tržnem dnevu se bodo predstavili tudi Skupnost zavarovanih območij narave Slovenije, Krajinski parki Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Ljubljansko barje in Kolpa, Regionalni park Kozjanski park, Triglavski narodni park, ob tem bo potekala tudi promocija pomena opraševanja in zavarovanih območjih narave Slovenije.

Program meseca čebel

3. do 31. maj 2022: vodenje po Čebelji poti vsak torek in soboto v mesecu maju (izvajalec: Turizem Ljubljana). Na svetovni dan čebel bo brezplačno vodenje potekalo ob 10. in ob 17. uri. Zbirno mesto: pred Mestno hišo.

5. maj ob 17. uri: voden ogled po tropskem rastlinjaku Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani: Prilagoditve tropskih rastlin v tropskih gozdovih.
Sprehodili se bomo po tropskem rastlinjaku in si ogledali kako vse so rastline prilagojene na obilne padavine, malo svetlobe in na druge pogoje v tropskih gozdovih. Cena enournega vodenja je 4,50 €

12. maj ob 17. uri: voden ogled po Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani: Mesojede rastline in kako skrbeti za njih
Cena: 5 € (v ceno je všteta tudi vstopnina za rastlinjak)
Izvedeli boste zanimivosti o naših in tujih rodovih mesojedih rastlin ter se naučili kako skrbeti za njih. V kolikor imate vprašanja bomo z veseljem odgovorili na njih. Naučili se boste tudi kako pripraviti ustrezen substrat in kako skrbeti za njih.

12. do 23. maj 2022: Čebela v Ljubljani, razstava o čebeli v Ljubljani in predstavitvi modulov, ki jih Ljubljana razvija skupaj s prenosom v devet evropskih mest (Stekleni atrij, Mestna hiša)

18. maj 2022: spletna mednarodna konferenca: API pedagogika (izvajalec: Zavod Eneja s podporo MOL)

18. maj 2022 ob 12. uri: terasa B&B Hotel Ljubljana Park: predstavitev slovenskega prevoda knjige Ko so prišle čebele (Sodobnost, 2022),

ko so prisle cebele

Ko so prišle čebele je čudovit mladinski roman nemške avtorice Petre Postert. Glavno vlogo v njem ima radovedna osnovnošolka Josy, ki mora po nepredvidenih okoliščinah prevzeti skrb za čebelji panj v mestu, skozi celoletne peripetije pa izvemo ogromno o življenju čebel. Na terasi Hotela Park bomo 18. maja premierno predstavili slovenski knjižni prevod in ga postavili v kontekst urbanega čebelarstva, tudi z degustacijo mestnega medu.

Do 20. maja 2022: Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma: 3D-kranjica

čebela

Cankarjev dom in Čebelarska zveza Slovenije predstavljata 3D-kranjico, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele. Maketa je izdelana v razmerju 100:1 in v dolžino meri 170 cm.

20. maj 2022 ob 10. uri: Čebelarsko društvo Barje in Gimnazija Jožeta Plečnika v avli 3. nadstropja Gimnazije Jožeta Plečnika pripravljata razstavo Plečnik in čebele, na kateri bodo predstavljene fotografije in načrti ob 150. obletnici rojstva velikega arhitekta.

plečnikov čebelnjak
Prikaz izgradnje replike Plečnikovega čebelnjaka z dvorca Lany na Češkem (1927) na Grajskem hribu v Ljubljani (2021); Plečnikov čebelnjak v Trnovem (okrog 1930, obnovljen 2012); načrti čebelnjakov v Plečnikovem seminarju na fakulteti za arhitekturo (seminar 1953/54); čebelarjenje s panji na Gimnaziji Jožeta Plečnika (2021/22).

20. maj 2022 ob 11. in 17. uri: streha Cankarjevega doma: Ogled panjev na strehi Cankarjevega doma
Zbirni prostor pri recepciji CD, vhod s Prešernove ceste. Prijave: zvezdana.lazar@cd-cc.si
Na strehi Cankarjevega doma čebele sobivajo s kulturo že enajst let in tako smo med prvimi mestnimi čebelarji v Sloveniji. Cankarjev med je visoke kakovosti s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Cankarjev dom je član Čebelje poti v Ljubljani, ki jo je leta 2015 zasnovala ter jo danes vodi in nadgrajuje Mestna občina Ljubljana.

20. maj 2022, od 15. do 16.30 ure: Virtualno predavanje Premeri dobrih praks v trajnostnem čebelarstvu v Slovenskem etnografskem muzeju
Dogodek, ki ga organizira Slovenski etnografski muzej pod okriljem AIMA, International Association of Agricultural Museums, je namenjen izmenjavi najboljših praks pri ohranjanju pomembnih vrednot, povezanih s tradicijo čebelarstva v evropskih državah z bogato čebelarsko tradicijo, kot so Slovenija, Poljska in Avstrija. Več informacij najdete tukaj in tukaj.  

21. maj 2022: Dan čebel v Botaničnem vrtu
10. - 12. ure - otroška delavnice poslikave panjske končnice (5,00 €)
ob 11. uri: voden ogled Medovite rastline (4,50 €.)
Spoznali boste medovite rastline, urbani čebelnjak Botaničnega vrta ter pomen čebel in drugih opraševalcev.

22. maj 2022 ob 11. uri: Slovenija – botanično zanimiva dežela, strokovno vodstvo ob dnevu biotske pestrosti. Cena vodenega ogleda je 4,50 €.

Botanicni vrt
Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali rastline z različnih delov Slovenije, spoznali predstavnice različnih življenjskih okolij in razloge za izjemno pestrost rastlinstva na območju Slovenije.

23. maj 2022, od 10. do 15. ure:  Predstavitev panjskih končnic, ki predstavljajo slovensko ljudsko umetnost na stebriščni lopi na Plečnikovi tržnici (ob vhodu v ribarnico)

Panjske koncnice
Obiskovalcem naše stojnice bomo predstavili panjske končnice in druge izdelke, ki se uporabljajo pri uživanju medu. Na naši stojnici bodo obiskovalci lahko kupili tudi druge izdelke slovenske ljudske umetnosti. Mednje sodijo belokranjske izpihane pisanice, lesena jajca z ročno poslikanimi belokranjskimi motivi, velikonočni leseni obeski (z religioznimi in drugimi tematskimi motivi), leseni kozolec, lesene igrače iz "starih" časov (vrtavka, ristanc...) lesene majolke za vino, slovenski zobotrebci ...