Podeželje ponuja

Podeželje Mestne občine Ljubljana odlikuje izjemna ponudba

Podeželje ponuja od rekreativnih poti do turističnih kmetij z odlično lokalno kulinariko do različnih prireditev ki bogatijo tako podeželski prostor kot tudi prireditev, ki jih prirejamo v središču mesta.

Poglavitna prireditev je vsekakor Zeleni prag – Festival ljubljanskega podeželja. Gre za tradicionalno prireditev, ki je namenjana predvsem predstavitvi podeželja Mestne občine, Ljubljana, Ljubljančanom. Celoten festival je zasnovan zelo kompleksno in vsebuje različne dogodke od promocijskih dogodkov, do izobraževanj in predstavitev, vse z namenom osveščanja in informiranja prebivalcev Ljubljane. Festival združuje več dogodkov, v sklopu katerih se lahko Ljubljančani seznanijo z lokalno pridelavo hrane, čebelarstvom in ponudbo podeželja za starejše. Festival je združil različne dogodke – Teden jabolka v Ljubljani, vsebine za starejše na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, Predstavitev slovenskih LAS in ponudbe ljubljanskega podeželja, Teden medenih sladic v Ljubljani in Medeni dan. Teden jabolka v Ljubljani,  ki je bil v letu 2016 izveden že četrtič, poteka v sodelovanju z gostilno Druga violina (CUDV Draga, Stari trg 21). V tem tednu ponujajo v Drugi violini in v Gostilni dela jedi z jabolki, ki so pridelane na območju MOL. Skozi teden se zvrstijo predavanja in kulinarične delavnice. V okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje je ponudba podeželja MOL predstavljena starejši populaciji – sadjarstvo, zeliščarstvo, in čebelarstvo. Poseben pomen je dan predstavitvi možnosti za obdelavo svojega vrtička v mestu ter predstavitvi urbanega čebelarjenja. Predstavitev slovenskih LAS in ponudnikov Ljubljanskega podeželja, dogodek s pomočjo katerega Ljubljančane seznanjamo s slovensko in ljubljansko lokalno ponudbo in kulinariko. 

Pohodne poti

Pohodne poti v skupni dolžini 225 km prepredajo ljubljansko podeželje in nudijo številne možnosti za rekreacijo in preživljanje prostega časa. Po planinskih poteh pohodnike vodi rdeče-bela Knafeljčeva markacijah, po Borovničevi, Kostanjevi in Ostrovrharjevi pohodni ter Krožni pohodni poti pod Pugledom pa jih usmerjajo table. Dve gozdni učni poti – Naravoslovna gozdna učna pot Mali Vrh in Gozdna učna pot po Šmarnogorski Grmadi, nudita tudi informacije o gozdu in vsaka na drugačen način nagovarja obiskovalca. Označene pohodne poti so speljane tako, da lahko pohodniki spoznavajo naravno in kulturno dediščino območja ter uživajo v panoramskih razgledih, ki se odpirajo na grebenih od koder je v lepem vremenu moč videti polovico Slovenije. Poti omogočajo obisk celo leto, vsako leto pa lokalna društva organizirajo tudi vodene pohode. 

Turistične kmetije

Ljubljančani si vedno bolj želijo kvalitetno preživeti prosti čas izven mesta, kjer je mogoče pojesti dobro in zdravo hrano, zlasti jedi, ki so jih mestni jedilniki pozabili. Vedno večja je želja po preživljanju kvalitetnega prostega časa izven mest, v naravi, kjer je mogoče pojesti dobro in zdravo hrano, zlasti jedi, ki so jih naši jedilniki pozabili. Vse to ponujajo turistične kmetije. Na območju Mestne občine Ljubljana deluje sedem izletniških turističnih kmetij in dve nastanitveni turistični kmetiji. Primarna kmetijska pridelava v današnjem času zahteva vedno pogosteje nadgradnjo v obliki dopolnilnih dejavnosti. Različne vrste predelav, predvsem pa turistična dejavnost na kmetiji, dodajajo vrednost primarnim proizvodom.  Turistične kmetije so dobra priložnost za vse, ki želijo svoje pridelke in izdelke ponuditi gostu na drugačen način – v obliki kulinaričnih specialitet. Turistična dejavnost na kmetiji nudi družinskim članom, pogosto gre kar za tri generacije, osnoven oziroma dodaten zaslužek ter zagotavlja preživetje kmetije.