Druge oblike mobilnosti

Električno vozilo Kavalir

Na območju za pešce v mestnem središču je vsem, ki težje hodijo, brezplačno na voljo pet električnih vozil Kavalir.  Prvi dve vozili smo kot testno storitev »prevoza na klic« v sklopu storitev Ljubljanskega potniškega prometa uvedli v evropskem projektu CIVITAS Elan leta 2009, nato pa smo zaradi izjemne priljubljenosti kupili še štiri dodatna vozila. Zaradi njihove nizke hitrosti ju potniki lahko ustavijo kar med vožnjo, dosegljiva pa so tudi na klic, na številkah 031/666 331, 031/666 332, 031/666 299. S kavalirjem, ki vozi brez postajališč po želji potnikov, se lahko brezplačno zapelje do pet potnikov hkrati.

Električni vlakec Urban

Ogled mesta s turističnim vlakcem je atrakcija, ki je v Ljubljani ne smete zamuditi. Krožna pot ima 10 postaj in vključuje največje znamenitosti mesta. Električni turistični vlakec Urban krožno pot začenja v bližini Mestne hiše, obišče Ljubljanski grad, vas popelje ob prijetnih nabrežjih reke Ljubljanice in se preko Trnovskega pristana, skozi središče sodobne Ljubljane, mimo Opere, Moderne galerije in Prešernovega trga s Tromostovjem vrača na izhodiščno točko.

Vagoni vlakca so v zimskem času zaprti in ogrevani, poleti pa se okna vagonov odprejo.                

Glavne mestne znamenitosti vam predstavi zvočni vodnik. Izbirate lahko med devetimi jeziki (slovenski, angleški, nemški, italijanski, hrvaški, francoski, španski, ruski in kitajski). V Ljubljani soustvarjamo zgodbo krožnega gospodarstva, zato bomo komponente odsluženih slušalk predelali v surovine za druge izdelke.  

V Ljubljani soustvarjamo zgodbo krožnega gospodarstva, zato bomo komponente odsluženih slušalk predelali v surovine za druge izdelke. Foto: Doris Kordić

 

Vzpenjača na Ljubljanski grad

Sodobna in nevsiljivo oblikovana tirna vzpenjača, ki od decembra 2006 dopolnjuje tradicionalno kulturno identiteto Ljubljanskega gradu, je priljubljena tako med domačimi kot tujimi obiskovalci. Ponuja čudovit razgled na mesto, zaradi hitre in udobne povezave s starim mestnim jedrom pa je postala nepogrešljiva. Vzpenjača sprejme 33 potnikov in po pobočju Grajskega griča vozi eno minuto. Višinska razlika med obema postajama znaša nekaj manj kot 70 metrov. 

Ladjica in pristani

S prenovo nabrežij Ljubljanice in postavitvijo številnih novih mostov smo dodatno oživili tudi Ljubljanico, ki teče tudi skozi mestno središče. Posebej priljubljena je plovba po njej s turističnimi ladjicami. Večina jih poleg rednih voženj izvaja tudi vožnje po naročilu. Na ladjice se lahko vkrcate na rečnih pristanih: pod Mesarskim mostom, na Ribjem trgu, na Dvornem trgu, na Špici, na Gallusovem nabrežju idr. Leta 2015 smo odprli tudi 12 novih privezov za rečne ladje, 2500 m2 novih površin pristanišča in 2 komunalna priveza za potrebe gasilcev in policije ter objekt za servis in vzdrževanje plovil. Ljubljanico pa lahko spoznavate tudi s SUP (Stand Up Paddleboarding) ali s kajaki.