Alarmi!

Emanuele Aldrovandi (1985) je mladi, večkrat nagrajeni italijanski dramatik. V Bologni in Milanu je študiral filozofijo, primerjalno književnost in dramatiko. Leta 2012 je začel sodelovati z gledališkim centrom MaMiMò v rodnem Reggiu Emilia in še isto leto dobil nacionalno gledališko nagrado Luigi Pirandello za dramo Sreča. Je avtor desetih izvirnih gledaliških iger in več kot desetih gledaliških prevodov, adaptacij, dramatizacij in skupinskih dramaturških intervencij. Leta 2013 je za igro Homicide House prejel najpomembnejšo italijansko nagrado za novo dramatiko in odtlej njegova dela igrajo po številnih italijanskih in tujih gledališčih. Sodeluje z različnimi italijanskimi režiserji in skupinami. Njegove igre so prevedene v angleščino, nemščino, francoščino in katalonščino.
Drama Alarmi! je nastala leta 2015 in je bila nominirana za italijansko nagrado Testori. Z njo bo Aldrovandi debitiral v slovenskem gledališču, prav tako pa bo z njo svoj profesionalni vstop na gledališke deske zabeležila tudi mlada režiserka Nina Ramšak.
Alarmi! je parabola o skupini neonacističnih teroristov, ki želijo z atentatom na predsednika Evropske unije zanetiti revolucijo. Ne verjamejo v demokracijo, sovražijo priseljence in želijo vzpostaviti novo diktaturo v Evropi. Širijo svoje ideje in se pripravljajo na napad. Ta naj bi se zgodil prav na premieri uprizoritve Alarmi!. V igri nastopajo osebe s simbolnimi imeni: Zmaga, Prihodnost, Napad, Ukaz, Demokracija, Stališče … Tekst manipulira z različnimi viri, kot so politika, filozofija, znanost, zgodovina, umetnost in aktualne zadeve. Igra govori o vzponu neofašizma, ki se kot kapitalizmu imanenten končen stadij zmeraj znova razplamti v času krize (ekonomske, begunske ...).
Aktualna, ostra in neizprosna drama orisuje podobo Evrope, za katero smo še pred nekaj leti mislili, da ni več možna.

Premiera maja 2019

http://www.slg-ce.si/domov/ostalo/seznam-iger/alarmi.html