(Ne)Znana

Fotografska razstava National Geographic Slovenija

Ljubljana.  Skoraj desetletje nastajajoči fotografski cikel treh avtorjev odkriva prostore, ki so širši javnosti bodisi neznani in nedostopni bodisi gre za znane in že neštetokrat videne vedute, prikazane iz drugačnih perspektiv, včasih tako nenavadnih, da sprva niti ne vemo, kaj točno gledamo. Prostor v podobah imajo tudi posamezniki, nekateri neznani, podobno kot njihovo okolje, drugi neopaženi ali celo namerno prezrti.

Fotografski cikel je plod sodelovanja treh fotografov, katerih posamično govorico sicer večinoma določajo in omejujejo zakonitosti naročniške, najpogosteje promocijske fotografije. Za to je potrebnega precej znanja in še več tehnične opreme, a hkrati se zaradi raznoterih omejitev v avtorju kopiči ustvarjalna napetost, ki si želi izviti se primežu pričakovanj naročnika in zamišljene ciljne skupine. V avtorju vre. Vre potencial ustvarjalnih teženj, ki bi, če bi ...

In pije se kava in zvija tobak ...

Luči, vajene osvetljevanja vseh vrst blišča in razkošja, so najprej usmerili v podpodje mesta – kanalizacijo, jih odnesli na strehe Stare Ljubljane, na barjansko odlagališče odpadkov, v prodajalno uporabnih odpadkov, skozi vodnjak na Ljubljanskem gradu pokukali v notranjost Grajskega griča, si posvetili v prevzetnost stropnih poslikav med restavratorskimi deli čudno opustele Slavnostne dvorane Narodne galerije, pogledali pod razgrnjeno cestišče Gosposvetske ceste med odkrivanjem rimskih sarkofagov, se pozimi ogreli v tropskem rastlinjaku sredi mestnega parka, na Plečnikova dela pogledali zviška, a spoštljivo ...

Projekt je spočelo naročilo slovenske izdaje revije National Geographic, v kateri je doživel dve objavi, vendar je z leti prerasel (rumene) okvirje revije. Po besedah avtorjev bo najverjetneje trajal, dokler bodo trajali oni sami.

Branko Čeak, Domen Pal in Jože Maček kot fotografi vrsto let sodelujejo pri različnih fotografskih projektih od naročniške, najpogosteje tržne fotografije do dela v kulturi. Sestavljajo fotografski kolektiv TrioZdioptrio in svoje znanje in opremo uporabljajo za ustvarjanje »podob na svobodi«, kot je cikel razstavljenih fotografij nekoč označila likovna kritičarka dr. Petja Grafenauer, podob, ki jih, osvobojene primeža želja naročnikov, ustvarjajo sebi v užitek. Tako podobe zunanjega sveta v fotografijah vsaj toliko kot konture mestne arhitekture izrisujejo konture njihovih osebnosti. Avtorstva ne razumejo v ozkem, togem pomenu besede, temveč kot ustvarjalni proces, ki skozi umno ujmo privede do končne podobe. Vsebinsko in tehnično. Skupno avtorstvo v tem procesu vidijo kot prednost. Sodelovanje nujno prinaša brzdanje ega in razumevanje drugega in drugačnega ter puščanje prostora drugemu, da se skozi proces dela lahko izrazi. Je trening osebnosti.

Avtorji – fotografi: Branko Čeak, Domen Pal, Jože Maček

Kustos razstave: Arne Hodalič

Projekt je bil spočet kot naročilo slovenske izdaje revije National Geographic Magazine, v kateri je doživel dve objavi, vendar je v letih delovanja prerasel (rumene) okvirje revije. Po besedah avtorjev bo najverjetneje trajal, dokler bodo »trajali« oni sami.

V sodelovanju z:

NGM-Slovenija-POZ.png

 

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.