Zakleti grad

Pripovedovalsko-glasbena predstava Slovenske ljudske pravljice iz zapuščine Milka Matičetovega

Jeseni praznujemo 100. obletnico rojstva slovenskega folklorista Milka Matičetovega. Znanstvenik Milko Matičetov se je ukvarjal s slovenskim pripovednim izročilom, hkrati pa je bil izjemen terenski delavec in naš največji zbiralec ljudskih pripovedi vseh časov. Od leta 1940 je zbral več tisoč ljudskih pravljic in povedk iz različnih slovenskih pokrajin, največ iz Rezije. Delček svoje bogate bere je objavil v priljubljeni knjigi Zverinice iz Rezije, glavnina pa še čaka, da bo obdelana in objavljena.
Anja Štefan, pisateljica, pripovedovalka in njegova dolgoletna sodelavka, je ob tej priložnosti pripravila knjigo slovenskih pripovedi z naslovom Tristo zajcev. Knjiga prinaša 40 pravljic in povedk iz zapuščine Matičetovega: znanih in neznanih, dolgih in kratkih, čudežnih in humorno vsakdanjih, človeških in živalskih. Na naši prireditvi bosta Anja Štefan in Ciril Horjak nekaj posebno zanimivih povedala v živo, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel Janez Dovč.


Anja Štefan je pesnica, pisateljica in pripovedovalka. Je ustanoviteljica pripovedovalskega festivala Pravljice danes. Kot raziskovalka pripovednega izročila je skoraj dve desetletji sodelovala z Milkom Matičetovim z željo, da bi se objavile pripovedi iz njegovih rokopisov. Našla jim je pot v številne Cicibane, v priljubljeno knjigo Za devetimi gorami in v znanstveno monografijo Anton Dremelj – Resnik. Pravljice Matičetovega pomenijo glavnino njenega pripovedovalskega repertoarja.

Risar Ciril Horjak ljubezen do pripovedi neguje že od malih nog. Zgodbe pripoveduje s slikami. V stripu in karikaturi, ki sta njegovi glavni izrazni sredstvi, rahločutno komentira družbene in socialne razmere pri nas ter v drobnih detajlih razkriva utrinke iz sebi najbližjega sveta. V pripovedovanju se rad sprehaja med knjižnim jezikom in koroškim narečjem, besede zlahka zasuka v humorno stran.

Harmonikar, skladatelj in diplomirani fizik Janez Dovč sodeluje s številnimi solisti, orkestri in ustvarjalci najrazličnejših studijskih, odrskih in gledališčih projektov. Je ustanovitelj in umetniški vodja Glasbene zadruge Celinka, trenutno pa deluje v zasedbah Dovč & Krmac & Volk, Dovč & Gombač, Brina Vogelnik & Janez Dovč, Jararaja idr. Zelo uspešno nastopa tudi s svojim avtorskim projektom Tesla.

Cena vstopnice: 5,00 EUR

KUPI VSTOPNICO

Primerno za otroke od 5. leta in pravljic željne odrasle.

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.
Število vstopnic je omejeno.

Za obisk pripovedovalsko-glasbene predstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

 

Pokrovitelj:

Zavarovalnica-triglav.png