Evropski teden mobilnosti 2013

Trajna ukrepa

Sprememba prometnega režima na Slovenski cesti

Na Dan brez avtomobila, 22. septembra 2013, bo na Slovenski cesti začel veljati spremenjen prometni režim. Projekt predvideva spremembo prometne ureditve, ki omejuje tranzitni promet motornih vozil po Slovenski cesti, medtem ko daje prednost javnemu prometu, kolesarjenju in hoji na pridobljenih javnih površinah. V osrednjem delu, na odseku med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto, bo prekinjen osebni motorni promet, na preostalih odsekih, med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto ter med Gosposvetsko in Tivolsko cesto, pa bo motorni promet tekel v dveh smereh po dveh voznih pasovih.

Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo vozili po celotni Slovenski cesti in se ustavljali na dveh glavnih ter dveh vmesnih postajališčih. Dostop do garažne hiše pod Kongresnim trgom bo urejen s Šubičeve ulice in z južnega odseka Slovenske ceste s posebnim voznim pasom. Dovozi za stanovalce, dostava lokalom, dostop do centralne pošte in za goste hotela Slon bodo zagotovljeni s posebnim elektronskim nadzorom in dovolilnicami.

Uvedba električnega minibusa Kavalir 3

Prvi dan Evropskega tedna mobilnosti, 16. septembra 2013, bo po mestnem središču začel redno voziti električni minibus Kavalir 3, ki bo za uporabnike brezplačen. Vozil bo po trasi, ki bo v intervalu 10–15 minut povezovala območje za pešce z najbolj uporabljanimi postajališči linij LPP (Drama in Krekov trg), prav tako pa se bodo potniki lahko z vozilom zapeljali do glavne tržnice. Za razliko od prvih dveh Kavalirjev, ki sta na voljo že od leta 2009 in vozita po želji potnikov, bo Kavalir 3 v poletnih mesecih vozil po vnaprej določeni trasi, ob hladnejših dneh pa bo lahko na voljo tudi na klic.

Novo električno vozilo ne proizvaja ne hrupa ne izpuhov. Vozilo je udobno in bo potnikom – voznik jih lahko pelje največ 5 – omogočilo hiter dostop do cilja, kar je še posebej pomembno za občane, ki težje peš premagujejo razdalje v razširjenem območju za pešce. Vozilo bo opremljeno z vstopno klančino za navadni invalidski voziček, ki ga upravljamo ročno.

Do 16. septembra vozilo po mestnem središču vozi poskusno.
 

Mestna občina Ljubljana bo od 16. do 22. septembra 2013 že 12. leto zapored sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti. Letošnja osrednja tema je »Vaš korak za čistejši zrak!«.

Namen Evropskega tedna mobilnosti, najbolj razširjene kampanje za trajnostno mobilnost, je spodbuditi uprave evropskih mest k uvajanju trajnostnih ukrepov na področju prometa in povabiti meščane k razmisleku in preizkusu v razvitih urbanih okoljih vse bolj uveljavljenega načina prevoza, ki pomeni alternativo vožnji z osebnim avtomobilom. V Ljubljani tako z različnimi ukrepi spodbujamo hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza, saj smo prepričani, da tako izboljšujemo kakovost življenja v mestu.

Ljubljana, zmagovalka Evropskega tedna mobilnosti 2013