Evropski teden mobilnosti 2014

Evropski teden mobilnosti 2014 - "Naše ulice, naša odločitev"

Evropski teden mobilnosti, ki poteka med 16. in 22. septembrom 2014, je tudi letos na tisoče evropskih mest povezal v prizadevanjih za človeku bolj prijazne načine mobilnosti.

Večino preteklega stoletja smo namreč v Evropi urbana območja načrtovali tako, da so bila kar najbolj prijazna avtomobilom. Mislili smo, da s tem omogočamo večjo mobilnost ter hitrejša in udobnejša potovanja. V resnici pa smo ustvarjali prometne zastoje, povzročali onesnaženost zraka in veliko hrupa, mesta pa so postala za bivanje vse manj prijetna in manj zdrava.
"NAŠE ULICE, NAŠE ODLOČITVE" je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi, da lahko sami oblikujemo takšna mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje.

Med 16. in 22. septembrom smo se tem prizadevanjem pridružile številne slovenske občine, ki smo pripravile vrsto zanimivih aktivnosti in javnih prireditev, nekatere pa smo tudi trajno uvedle ali vsaj preizkusile nove prometne ureditve.

22. september - Dan brez avtomobila bo tudi tokrat poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa. Tako bomo skupaj spoznali vse zanimive programe, ki bi jim lahko namenili dragoceni javni prostor, namesto da bi ga namenili avtomobilom.

UMAKNITE AVTOMOBILE Z ULIC
Kadar je to mogoče, parkirajte izven mestnih središč in tako pomagajte rešiti ulice iz oprijema pločevine. Podprite spremembe prometnih ureditev v svojem kraju in sooblikujte območja brez avtomobilov.

PUSTITE AVTO DOMA
Vse krajše poti poskusite opraviti brez avtomobila. Uporabite javni prevoz, odpeljite se s kolesom ali pa se preprosto odpravite peš. V vašem kraju bodo zaradi tega ulice bistveno prijetnejše za življenje, vi pa boste tako spotoma poskrbeli tudi za rekreacijo.

NAMESTO V OSAMI, PREŽIVITE ČAS V DRUŽENJU
V službo se peljite skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte skupne opravke, da se peljete čim manjkrat. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj. Tako boste prihranili čas, denar in zmanjšali vplive na okolje.

PREDLAGAJTE SPREMEMBO
V svojem kraju predlagajte preoblikovanje parkirišč v igrišča, parke ali prostore s kulturnimi prireditvami. Tako bodo osrednji prostori vaše lokalne skupnosti, zdaj viri hrupa in gneče, postali kraj srečevanj in vir zadovoljstva.

BODITE VIR DOBRIH IDEJ
V svojem okolju predlagajte organizacijo družabnih dogodkov in prireditev na prostem. Organ izirate lahko kulturne dogodke, sejme rabljene opreme, piknike ali preprosto redna srečanja skupnosti. V javni prostor se bo tako počasi vrnilo življenje, vaš kraj pa bo postal privlačnejši za bivanje.

Trajni ukrepi

  1. Uvedba nove linije mestnega potniškega prometa št. 18 na relaciji Stožice–Litostrojska–ZOO–Kolodvor (AP Ljubljana).
  2. Uvedba identifikacijske kartice za osebe s posebnimi potrebami.
  3. Nakup avtobusov mestnega potniškega prometa na metan.
  4. Nakup vozil za oddelke in službe MOL na metan.- Izvedba kolesarske steze v parku Tivoli.
  5. Prenova Ribje brvi in Cankarjevega nabrežja.