Turizem v Ljubljani

Mesto z zeleno dušo

Ljubljana zadnja leta doživlja turistični razcvet, kakršnega si še dve desetletji nazaj nismo predstavljali. Obiskovalci jo skoraj brez izjeme dojemajo kot čudovito mesto, narejeno po meri človeka, ki jim ponuja vrsto izvirnih doživetij. Ljubljana je zeleno, romantično, sproščeno in v trajnostno prihodnost usmerjeno mesto, ki svoj edinstven značaj dolguje dediščini različnih zgodovinskih obdobij ter viziji slovitega arhitekta Jožeta Plečnika. V njej vladata živahna kulturen in ustvarjalen utrip.

Pri ustvarjanju turistične ponudbe sledimo trendom in povpraševanju, a upoštevamo želje meščanov in lokalnih skupnosti, saj se zavedamo, da morajo biti z razvojem turizma v prvi vrsti zadovoljni prebivalci mesta. Z aktivnim razvijanjem produktov, integralnih turističnih proizvodov in promoviranjem ponudbe, s katero obiskovalce popeljemo izven mestnega središča, tudi v regijo Osrednja Slovenija, si prizadevamo podaljšati bivanje gostov, hkrati pa sprostiti preobremenjene točke in mesto pustiti prijetno za bivanje meščanov in vseh obiskovalcev, ki tu ostanejo

Javni zavod Turizem Ljubljana

Javni zavod Turizem Ljubljana je lokalna turistična organizacija, ki jo je ustanovila Mestna občina Ljubljana. Deluje od leta 2001, njegovo poslanstvo pa je spodbujati razvoj ter v sodelovanju s turističnimi ponudniki izvajati promocijo turistične ponudbe Ljubljane in regije Osrednja Slovenija. Pod okriljem Turizma Ljubljana delujeta turistična informacijska centra ob Tromostovju in na Krekovem trgu. Njegova Vodniška služba izvaja oglede mesta za posameznike in skupine v 16 različnih jezikih.

V okviru Turizma Ljubljana deluje tudi Kongresni urad Ljubljane, ki je namenjen promociji in trženju slovenskega glavnega mesta za organizacijo mednarodnih strokovnih in podjetniško-gospodarskih dogodkov. 

Ljubljana nosilka turističnega razvoja regije

Tudi na turističnem področju s sinergijskimi učinki uspešno povezujemo celotno osrednjeslovensko regijo (z lokalno kulinariko, trajnostnimi potmi in izleti …).

Regionalna destinacijska organizacija (RDO) Osrednja Slovenija je postala vzorčni primer dobro organizirane, aktivne in povezane RDO v Sloveniji in dosegla prepoznavnost regije tudi v tujini. Že v prvih štirih letih od vzpostavitve leta 2011 je bil prvotno zastavljen cilj števila turistov v regiji presežen za 33,22 odstotka, na področju števila nočitev pa za 21,61 odstotka. Skupna vizija regije Osrednja Slovenija je najbolj povezana in inovativna zelena turistična regija v Sloveniji.

Kulturni turizem

strateškimi smernicami kulturnega turizma, ki smo jih sprejeli v letu 2016, aktivno povezujemo deležnike v kulturnem in turističnem sektorju ter razvijamo nove kulturne četrti. Ključna cilja predvidevata več povezovanja med kulturnimi institucijami in organizacijami ter turističnim gospodarstvom in povečanje števila prihodov tujih turistov z motivom doživetja kulturnih znamenitosti, dogodkov in drugih privlačnosti kulturne ponudbe naše prestolnice.

Spomladi 2018 smo predstavili Moustache tour, turo treh velikih slovenskih brkačev, na kateri bodo obiskovalci spoznali tri velikane ljubljanske kulturne scene 20. stoletja. S Cankarjem, Jakopičem in Plečnikom bodo doživeli kulturni utrip Ljubljane in se sprehodili skozi številne zgodbe in znamenitosti.

Očarljivo mesto z rekordnim obiskom v prazničnem decembru

Rekordnih milijon obiskovalcev, ki jih decembra beležimo v Ljubljani že nekaj let zapovrstjo, vedno znova očara izvirna praznična okrasitev, mamljivo dišavne in bogato obložene stojnice, vragolije izvajalcev uličnih gledališč in raznovrstni koncerti. 

Zaradi festivala December v Ljubljani, vključno s Prazničnim sejmom, je strokovna javnost leta 2016 Ljubljano uvrstila med najprivlačnejše destinacije v prazničnem času. (Tourism Review Media – vodilni mednarodni spletni portal, namenjen turističnim delavcem in organizacijam.)

106

Prvi hotel s petimi zvezdicami v Ljubljani

Z izjemnim razvojem mesta in vse večjo mednarodno prepoznavnostjo se krepi zanimanje vodilnih mednarodnih hotelskih verig za Ljubljano. V letu 2017 je v mestnem središču odprl vrata prvi hotel v kategoriji 5 zvezdic, kar dokazuje, da postaja Ljubljana tudi destinacija za najzahtevnejše goste.