Kongresni turizem

Sodelovanje na kongresih in borzah

Ljubljana se vsako leto predstavi na več kot 60 mednarodnih turističnih sejmih in borzah, med drugim tudi na dveh največjih svetovnih turističnih borzah, kjer se srečajo ključni akterji svetovnega turizma, in sicer na berlinski ITB (Internationale Tourismus- Börse Berlin) in londonski WTM (World Travel Market). Pri predstavitvi Ljubljane izberemo nosilno temo, ki je v tistem letu še posebej pomembna za promocijo našega mesta. V preteklih letih so bile najbolj odmevne predstavitve 2000 let Emone, projekta Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016, Plečnikovega leta, Fabianijevega leta. Že sedaj se pripravljamo na 200 obletnica Valentina Vodnika.

Gospodarsko razstavišče

Mesto je večinski lastnik (69 %) Gospodarskega razstavišča – vodilnega prireditvenega centra v Sloveniji. Na Gospodarskem razstavišču vsako leto poteka več kot 200 prireditev, ki jih obišče približno 450.000 obiskovalcev. S svojo več kot polstoletno tradicijo je idealen prostor za živahne sejme, odmevne kongrese in druga dogajanja zabavnega, kulturnega in izobraževalnega značaja. Ponovno sta zaživela Vino Ljubljana – najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu (2014) in Avtomobilski salon (2017). V zadnjih letih je postal tudi odlična lokacija za sodobne interaktivne in poučne svetovne razstave, kot so Genij – da Vinci (2013), Možgani – zgodba od znotraj (2014) in 1001 izum (2015). Oktobra 2018 bo na ogled odmevna razstava Body Worlds Vital.

Odlična uvrstitev Ljubljane na svetovni lestvici kongresnih destinacij

Kongresni turizem je gospodarska in turistična panoga z najvišjo dodano vrednostjo in velikim potencialom za razvoj. Ljubljana se po statistiki mednarodnega združenja ICCA redno uvršča med 50 najboljših kongresnih destinacij na svetu (v evropskem merilu na 25. mestu v letu 2016) in postaja vedno bolj prepoznavna kot gostiteljica mednarodnih znanstveno-strokovnih kongresov in poslovnih srečanj.

Uspešno povezujemo ključne akterje iz zasebnega in javnega področja kongresne dejavnosti v Ljubljani. Za učinkovitejše pridobivanje kongresov s 500 udeleženci smo konec leta 2011 ustanovili partnerstvo, Ljubljana Strategic Bidding Team.

Pridobili smo največji kongres v Ljubljani do zdaj – leta 2021 bomo gostili petdnevno srečanje več kot 3.000 psihologov.

K temu je pripomogla tudi kontinuirana udeležba na dveh ključnih poslovnih dogodkih globalne kongresne industrije – borzi IMEX (International Meetings Exhibition Frankfurt) in IBTM World (International Bussines Travel Market World Barcelona). Ljubljana je najpomembnejši partner v okviru predstavitve slovenske kongresne ponudbe, ki je s svojim sodelovanjem pri oblikovanju vsebin nastopov, konsistentni komunikaciji in pridobivanju številnih poslovnih kontaktov vplival na opazno rast segmenta poslovnega turizma v Ljubljani.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA2

Kongresni vrhunci

  • Od samega začetka leta 2007 smo strateški partner pri organizaciji poslovne borze Conventa, kjer več kot 100 ponudnikov kongresnih storitev iz jugovzhodne Evrope vsako leto predstavlja svojo ponudbo kupcem iz celotne Evrope in širše. Na področju trajnostnega ravnanja Conventa postavlja referenčne standarde v destinaciji. Njene lesene razstavne stojnice za večkratno uporabo, uvedba recikliranih materialov na vseh ravneh dogodka in ponudba prehrane lokalnega izvora so le del ukrepov, ki predstavljajo zgled, kako izvajati zelena srečanja.
  • 40. Svetovni skavtski Congress – WSC 2014 je bil največji tovrstni kongres po številu sodelujočih držav v zgodovini Slovenije (udeležilo se ga je 1.200 delegatov iz 130 držav sveta).
  • Kar 1.700 udeležencev iz 85 držav se je udeležilo 16. Svetovnega kongresa fetalne medicine junija 2017 na Gospodarskem razstavišču, ki je med največjimi in najpomembnejšimi kongresi tega področja na svetu.
  • 40. Mednarodne konference EDTNA/ERCA za izboljšanje nege kroničnih bolnikov v Cankarjevem domu se je leta 2011 udeležilo 1.500 delegatov.
  • Na 7. Mednarodnem kongresu o avtoimunosti leta 2010 na Gospodarskem razstavišču je bilo 1.600 udeležencev.
  • Letna konvencija največjega združenja turističnih delavcev v Veliki Britaniji ABTA (Association of British Travel Agents) je največji letni dogodek britanske turistične industrije. Leta 2014 se ga je na Gospodarskem razstavišču udeležilo več kot 500 vodstvenih delavcev britanskega turizma ter letalske, ladijske in druge industrije, povezane s turizmom.