Živalski vrt Ljubljana

Več kot 280.000 obiskovalcev letno

Najpomembnejše neformalno izobraževalno središče o živalstvu v državi letno obišče več kot 280.000 obiskovalcev, kar ga uvršča med najbolj priljubljene turistične destinacije Ljubljane in Slovenije. 

Za delovanje Javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana, v okviru katerega kot javna služba deluje tudi Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana, vsako leto prispevamo skoraj 700.000 evrov.  Kljub dejstvu, da gre za institucijo nacionalnega pomena ter večplastnega značaja (rekreacijski, izobraževalni, turistični, raziskovalni, naravovarstveni), javni zavod od države ne prejema nobenih sredstev.

Najbolj zeleni mestni živalski vrt v Evropi

Živalski vrt Ljubljana se vse od marca 1949 razprostira na 20 hektarjih površin Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v sklopu Biološkega središča. Razgibanost in gozdnatost jugozahodnih pobočij mu med evropskimi živalskimi vrtovi, zlasti med mestnimi, daje prav poseben značaj. Je edini klasični živalski vrt v Sloveniji, ki ves čas prikazuje približno 600 živali 120 živalskih vrst.

Institucija nacionalnega pomena

Živalski vrt Ljubljana ima izredno pomembno vlogo v ozaveščanju in izobraževanju javnosti na področju varstva narave in okolja, ob tem skrbi za preživetje ogroženih živalskih vrst. V vrtu so zbrane živalske vrste z vseh kontinentov, ponaša pa se predvsem z vrstami, značilnimi za ta del sveta oziroma za območje, kjer se stikajo alpski, panonski in sredozemski svet.

Uvrstitev med polnopravne članice v zvezi najboljših evropskih živalskih vrtov – EAZA

Odličen strokovni napredek se odraža tako s polnopravnim članstvom v Svetovni in Evropski zvezi živalskih vrtov in akvarijev WAZA in EAZA kot tudi s pridobitvijo najvišjega strokovnega standarda poslovanja živalskih vrtov – BALAI. V zadnjih letih se lahko pohvalimo z eno najvišjih izobrazbenih ravni in usposobljenosti strokovnih kadrov, ki se odraža tudi s številnimi medijskimi objavami in nastopi naših sodelavcev na evropskih strokovnih konferencah.

Neposreden stik z živalmi

Posebnost ljubljanskega živalskega vrta je, da si obiskovalci, predvsem otroci, lahko privoščijo zelo neposreden stik z živalmi, med drugim lahko vsak dan sodelujejo pri hranjenju živali, se ob določenih dnevih udeležijo nočnega ogleda živalskega vrta, se srečajo s svojo najljubšo živaljo, postanejo oskrbnik za en dan in še marsikaj. Vrt slovi po izredno široki paleti programov – od tematskih vodenj šolskih skupin, počitniškega varstva otrok, do nočnih taborjenj in praznovanja rojstnih dni. Na področju komuniciranja znanosti je zavod prejel tudi nagrado prometej, ki jo podeljuje Slovenska akademija znanosti in umetnosti SAZU.

101

Največje pridobitve

Od leta 2007 smo uspešno udejanjili priložnosti, ki jih ponuja izjemna lega na robu Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, in dosegli številne infrastrukturne dosežke. Vrt je urbanistično urejen s posodobitvijo občinskega prostorskega načrta MOL (ta predvideva razvoj in širitev Živalskega vrta Ljubljana) ter z novim odlokom o krajinskem parku.

Novi otroški igrišči

Novi otroški igrišči sta med najbolj inovativnimi igrišči, izdelani izključno iz naravnih materialov. Skupna vrednost projektov je bila 300.000 evrov.

104

Nova ograda za tigre

S projektom, izvedenim leta 2013, smo tem zverem prvič omogočili evropsko primerljive bivalne pogoje in zato tudi pridobili vrhunski vzrejni par sibirskih tigrov, ki so kritično ogrožena živalska vrsta. Vrednost projekta je bila 730.000 evrov.

103

Obnova zgornjega dela vrta po katastrofalnem požledu

Požled leta 2014 je botroval temu, da smo prednostno sanirali zunanje ograje v zgornji polovici vrta, zamenjali vse porušene ograde in letalnice v tem delu ter poskrbeli za požarno in intervencijsko posodobitev. Ta del vrta smo na novo opremili še s cevno kanalizacijo ter vodovodom. Dodobra uničeni gozd smo obnovili z zasaditvijo preko 4000 novih dreves. Vrednost projekta je bila 600.000 evrov.

Nov servisno-skladiščni kompleks, ki ga izvajamo po etapah (2014 in 2017)

Servisni kompleks je usmerjen v ekološko sanacijo problematičnih področij in v trajnostno naravnano delovanje živalskega vrta. Obsega objekt gnojišča in prvo fazo skladiščnih prostorov. Dosedanja vrednost projekta, ki ga že nadaljujemo, je bila 500.000 evrov.

Povezanost živalskega vrta z mestno infrastrukturo

Poleg neposredne povezave središča mesta in živalskega vrta z redno linijo mestnega prometa, smo v letu 2014 do živalskega vrta uredili tudi kanalizacijo in plinovod, ki omogočata popolno energetsko sanacijo, kolesarsko stezo ter postajo BicikeLJ. Aktivno urejamo problematiko parkirišč in urejamo avtobusna postajališča na Večni poti.

Ostale večje novosti

Med večjimi novostmi omenimo predvsem nove ograde za sajmirije, surikate, divje prašiče, rise, kozoroge, lose, novo kmetijo, mini ZOO; temeljito prenovo ograd za morske leve, žirafe, šimpanze, geparde, kamele; deponijo za odpadke, prenovo in širitev objektov restavracije in sanitarij, ureditev brezplačne WI-FI povezave za obiskovalce ter ureditev večine cestnih odsekov, ki so bili prestrmi za starše z majhnimi otroki in osebe z oviranostmi.

102

Nova ograda za leve

V okviru praznovanja 70. letnice ZOO smo odprli tudi novo ogrado za leve, v kateri kraljujeta Maksimus in Čaja. Nova ograda se razprostira na 1.200 m2 in je urejena skladno s sodobnimi smernicami gojitve levov v živalskih vrtovih. Notranji prostori merijo 170 m2, zunanji pa več kot 1000 m2.

Levi imajo radi nadzor nad okolico, zato je v ogradi hribček z razglediščem na sosednjo ogrado z antilopami. Pred opazovališčem za obiskovalce je ogrevana ploščad z nadstreškom, kjer se levi radi zadržujejo. Ograda je sončna z naravno senco dreves, ima tudi bazen. Notranji prostor je ogrevan. V njem bosta leva bivala pozimi, kadar bo zanje zunaj prehladno, obiskovalci pa ju bodo lahko opazovali skozi steklo.

75A320

IMG 2