V samem vrhu

Presegamo pričakovanja

Na področju turizma smo v preteklih letih prejeli mnoga domača in mednarodna priznanja:

 • Leta 2017 smo prejeli prestižno nagrado WTM Responsible Tourism Award, v kategoriji najboljše komunikacije na področju odgovornega turizma. Izjemnost te nagrade je tudi v tem, da je bilo prijavljenih preko 500 projektov, nato izbrani finalisti in na koncu smo bili edini prejemniki nagrade iz Evrope.
 • Globalna organizacija World Tourism Travel Council (WTTC) nam je leta 2015 podelila nagrado za najbolj trajnostno destinacijo na svetu – Tourism for Tomorrow. Nagrade »turizem za prihodnost« veljajo za najvišja svetovna priznanja na področju trajnostnih usmeritev v potovalni in turistični industriji.
 • Mednarodna organizacija Green Destinations je slovensko prestolnico kar trikrat zapored uvrstila na seznam sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu, Global TOP 100 Sustainable destinations, s čimer izstopa tako med nagrajenimi destinacijami kot tudi v svetovnem merilu, saj je edina na svetu prejela že tri tovrstne nagrade (2014, 2016 in 2017).
 • Evropska komisija je nagradila dostopni turizem v Ljubljani (2016).
 • Za izjemne dosežke pri razvoju turizma smo prejeli zlato jabolko Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev Fijet, ki velja za turističnega oskarja (2016).
 • Ljubljano med »must visit« destinacije uvrščajo vodilni mediji in vodiči, kot so Lonely planet, Rough Guides in The Guardian. Slednji je Ljubljano uvrstil na seznam desetih najboljših zimskih mestnih oddihov (2016). Prejemniki nagrade za najbolj trajnostno destinacijo na svetu, med katerimi je bila tudi Ljubljana. Sproščeno vzdušje na ljubljanskih ulicah Počitek na stopnicah Mestne hiše
 • Ljubljana je prva prejemnica certifikata Slovenia Green Destination po Zeleni shemi slovenskega turizma (2015).
 • Za projekt povezovanja turistične ponudbe Osrednje Slovenije smo prejeli prestižno nagrado zlato turistično srce v kategoriji zlata čaša gostoljubja jugovzhodne Evrope, ki nam jo je dodelil Sacen International, mednarodni center za razvoj gostinstva in turizma (2012). 
 • Smo ponosni prejemniki nagrade Evropske komisije za razvoj pametnega (smart) trajnostnega turizma (2018). 

Prepoznani in nagrajeni smo v kategoriji digitalnih vsebin in projektov:

 • spletno mesto Visit Ljubljana je prejelo nagrado netko 2012 za najboljši digitalni projekt, v kategoriji mediji in informativni portali;
 • za projekt »Visit Ljubljana: Tours and trips as experiences« smo leta 2013 prejeli priznanje združenja Digital Tourism Think Tank v kategoriji strategije spletnih vsebin;
 • Ljubljanska turistična kartica Urbana je bila leta 2012 na spletni strani Euro Test, ki jo upravlja nemška avtomobilistična zveza ADAC, tretja najbolje ocenjena turistična kartica v Evropi. 

Na tekmovanju Moja dežela, lepa in gostoljubna, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije, smo že tradicionalni prejemniki najvišjih nagrad:

 • leta 2018 smo prejeli nagrado za smo prejeli za projekt prenove Gallusovega nabrežja, v okviru katerega smo to območje zaprli za avtomobilski promet, ga na novo tlakovali, obnovili javno razsvetljavo in plinovodno omrežje, uredili pa smo tudi nov dostop do rečnega postajališča;
 • leta 2016 smo prejeli kar dve: prvo mesto v kategoriji večjih mest in prvo mesto v kategoriji mestnih jeder, pri čemer so poudarili, da Ljubljana postaja vse bolj mesto po meri njenih prebivalcev in narave;
 • leta 2013 in 2011 prvo mesto v kategoriji večjih mest;
 • leta 2010 posebno priznanje presežek leta za celostno ureditev in oživitev turističnega utripa. 

Najvišje priznanje na področju turizma prejel župan

Župan Zoran Janković je oktobra 2017 prejel najvišje priznanje Turistično gostinske zbornice Slovenije za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma. V obrazložitvi so zapisali, da je župan s svojim delom in angažiranostjo prispeval k razvoju slovenskega turizma, ter ob tem izpostavili njegov izredno učinkovit, uspešen ter prodoren destinacijski management in velik vpliv na trajnostni razvoj turizma v celotni Sloveniji.