Primeri projektov nevladnih organizacij v MOL

Vsako leto sofinanciramo aktivnosti nevladnih organizacij s področja varstva okolja

V Mestni občini Ljubljana vsako leto preko javnih razpisov sofinanciramo različne projekte in aktivnosti nevladnih organizacij s področja varstva okolja. Nekateri od projektov se dotikajo tudi vsebin s področja krožnega gospodarstva, kot na primer:

1. Vsakdanje zelenje/ Kulturno ekološko društvo Smetumet
Pred Mestno hišo je bil v maju 2016 organiziran družaben dogodek s predstavitvijo trajnostnih rešitev za vsakdanje bolj “zeleno” življenje: zbiranje in predelava smeti - reciklaža, globalno učenje, lokalna hrana, izdelki za večkratno uporabo, nakupovanje brez embalaže, pravična trgovina, princip naredi sam, kreativne alternativne rešitve, izmenjava, samooskrba, urbano vrtnarjenje in druge dobre prakse. 

2. Vrečka na vrečko/ Društvo Ekologi brez meja
Ob svetovnem dnevu okolja, 5. junija 2016, so Ekologi brez meja skupaj z umetnikom Lukom Mancinijem na ljubljanski tržnici izvedli gverilski dogodek proti plastičnim vrečkam. Na njem so imeli mimoidoči priložnost od blizu opazovati nastanek čisto pravega Bagfoota (po slovensko mu rečemo Vrečkožer). Hkrati so na stojnici lahko dobili vrečke za večkratno uporabo in informacije o problematiki nerazgradljivosti vreč ter njihovem vplivu na okolje.

3. Ne nabavi, popravi/ SEZAM
Cilj kampanje, ki bo potekala v letu 2017, je ozavestiti mlade o problematiki prekomernega potrošništva in njegovem negativnem vplivu na okolje. Kampanja se bo osredotočila na promocijo popravil, recikliranja materialov in nadcikliranja različnih predmetov, s poudarkom na pohištvu, elektroniki, oblekah in kolesih. Posnetih bo 10 video posnetkov, ki se jih bo promoviralo na različnih komunikacijskih kanalih ter pripravljen dokument o državni politiki na področju popravil.