Postavitev vrečkomata na osrednji ljubljanski tržnici

Na osrednji tržnici smo postavili vrečkomat z biorazgradljivimi vrečkami

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano 2019 nadaljujemo z aktivnostmi družbeno odgovorne akcije Nisem večna, sem pa zato manj tečna., s katero opozarjamo na pretirano uporabo plastičnih vrečk.  

Na osrednji tržnici smo  v aprilu 2019 postavili vrečkomat, na katerem si lahko kupci brezplačno vzamejo biorazgradljivo vrečko. Vrečkomat naj bi bil postavljen 30 dni, a ker je bilo navdušenje nad vrečkomatom, tako s strani meščank in meščanov kot s strani najemnikov stojnic, zares veliko, ostaja na osrednji tržnici vse do septembra 2019.

Veseli nas, da se kupci vse bolj zavedajo negativnih učinkov plastičnih vrečk na okolje in da se po nakupih odpravijo z vrečkami za večkratno uporabo oziroma z drugimi okolju prijaznimi vrstami embalaže (biološko razgradljive ali papirne vrečke, torbe, cekarji…). Še vedno pa se zgodi, da vrečke nimajo pri sebi, zato smo postavili vrečkomat, na katerem si lahko brezplačno vzamejo biorazgradljive vrečke. Pri nakupu se tako izognejo ponujeni plastični vrečki ter nakupujejo z mislijo na okolje. Medtem ko plastične vrečke za razgradnjo v naravi potrebujejo kar do 100 let, biološko razgradljive vrečke skupaj z vsebino razpadejo v kompost, ki je osnova za rast novih rastlin, s tem pa se zaključi naravni ciklus, kar pomeni, da ne predstavljajo dodatne obremenitve za okolje.

Vrečke, nameščene v vrečkomatu, so primerne za shranjevanje živil (potrdilo Bioplast GF 106/02), imajo certifikat SEEDLING 7P2029, ki potrjuje, da lahko vrečke odlagamo na kompost, ter certifikat VINCOTTE S396 / OK COMPOST HOME, ki pomeni, da vrečko lahko odvržemo na domači kompost.