Zavod Salesianum OE Skala – Lepimo medgeneracijske odnose

Lepimo medgeneracijske odnose

Skala je organizacija, ki že 20. leto deluje na področju uličnega dela z mladimi. Na potrebe mladih odgovarjamo z medgeneracijskim programom LEPIMO MEDGENERACIJSKE ODNOSE. Program zajema izobraževanja za pedagoške delavce, predavanja za starše in sklop štirih prireditev:

Dan staršev se izvede v mesecu marcu (ali začetku aprila), poudariti pa želimo vrednoto družine, saj je v tem času materinski dan. Da pa ne bo šlo samo za mame, smo vse skupaj združili v dan staršev. Mladi že pred prireditvijo spoznajo pomembnost družine in podpore, ki jo jim družina nudi, saj na drugih Skalinih programih izdelujejo darilca za starše, ob tem pa se pogovarjajo na to temo. S pogovori želimo doseči večje spoštovanje do staršev in zavedanje, kako pomembna je družina v življenju mladih. Za samo prireditev pripravi program pri katerem sodelujejo otroci in mladostniki. Starši sodelujejo na prireditvi kot občinstvo, saj je ta namenjena njim. Zavedati se morajo, kako pomembni so za svoje otroke in kaj vse lahko storijo za njih. Skozi nastope otrok vidijo, kaj so dosegli in kam pripeljali svoje otroke, nekateri pa pridejo do spoznanja kaj vse bi lahko še naredili. Tako postanejo bolj samozavestni, ponosni na svoje otroke ter dobijo motivacijo za nadaljnje življenje oz. vzgojo otrok.

Zaključna prireditev se izvede v mesecu juniju, ko se zaključi šolsko leto in tudi naši redni programi. Namenjena je otrokom in mladostnikom, ki so v celem šolskem letu sodelovali na naših programih in dosegli znanja ter uspehe in pa njihovim staršem, starim staršem, ki so pripomogli k doseganju teh uspehov. Na prireditvi se povzamejo dosežki posameznih otrok ali skupin otrok ter podelijo priznanja, kamor zapišemo dosežke, staršem pa se zahvali na sodelovanju in podpori, ki so jo nudili.

Kostanjev piknik se odvija v začetku oktobra in je prav tako namenjen vsem generacijam. Je prva skupna prireditev v šolskem letu in prva po poletnih počitnicah. Priložnost, da se vsi skupaj zberemo in podelimo spomine na počitnice. Mladi se skozi igre povežejo, starši pa imajo prav poseben kotiček, ki bi ga večkrat potrebovali.

Novoletna zabava je priložnost, da skupaj z otroki, mladimi in njihovimi starši, starimi starši zaključimo staro leto. Na prireditvi poudarimo pomen praznovanja (kot sta Božič in Novo leto), si izmenjamo želje za prihajajoče leto, otroke pa obdarimo (obišče nas Božiček).

Kje: na področju Fužin (Dan staršev, Zaključna prireditev in Kostanjev piknik); na Kodeljevem (Novoletna zabava).
Kdaj: Dan staršev: 1. april; Zaključna prireditev: 22. Junij; Kostanjev piknik: 7. oktober; Novoletna zabava: 23. December.
Za koga: za povezovanje Skale in njene ciljne skupine (mladi od 7. do 15 let) z njihovimi starši, starimi starši in drugimi.

Minibus veselja

Minibus veselja je mobilni mladinski center, ki predstavlja središče mladinske ulične vzgoje. Je kraj srečevanja za vso mladino in izhodišče za nadaljnje vzgojno delo s posamezniki. Program Minibusa veselja je namenjen nadgradnji stika z mladimi na ulici preko pogovorov, iger, ustvarjalnih in poučnih delavnic ter drugih vzgojno-izobraževalnih aktivnosti. Na Minibusu veselja je tudi »info-tocka«, kjer lahko mladi pridobijo pomembne informacije glede šolanja, zaposlitve, reševanja osebnih težav in drugih informacij. Program Minibusa veselja je razdeljen na tri dele: prva ura programa je namenjena izobraževanju in neformalnemu učenju, druga ura ustvarjalnim dejavnostim, tretja pa zabavnim, razvedrilnim in športnim aktivnostmi.

Minibus veselja je v zadnjem času postal tudi središče medgeneracijskega povezovanja. Namreč, obiskovalci programa niso samo otroci in mladostniki ampak tudi: starši, stari starši in ostali prijatelji Skale. Za vsakega se nekaj najde. Tako Minibus z svojo prisotnostjo ponuja aktivno kakovostno preživetje prostega časa in sodelovanje ter soustvarjanje programa s strani vseh obiskovalcev.

Kje? Na parkirišču Minibusa veselja; zraven balinišča med Rusjanovim trgom in Fužinskim gradom, poleg šolskih igrišč.

Kdaj? Vsak torek, četrtek in petek. Poletni čas od 16.00 do 19.00, zimski od 15.00 do 18.00 ure.

Za koga? za otroke in mladostnike (mladi od 7. do 15 let) in njihovih staršev, starih staršev ter drugih prijateljev Skale.

Več informacij na tel. 030 641 715 ali oe.skala@gmail.com

Kreativna skupina Fuskabo

Kreativna skupina Fuskabo temelji na cirkuški pedagogiki in vrednotah socialnega cirkusa. Preko pedagoškega pristopa, ki zajema širok spekter raznolikih veščin otroci in mladostniki dobijo možnost izražanja svojih spretnosti in kreativnosti. Udeleženci imajo možnost učenja različnih spretnosti, kot so: žongliranje (žogice, diabolo, keglji, kitajski krožnik, itd.), obvladovanja ravnotežja (monocikel, hodulje in hoja po vrvi), timsko sodelovanje (partnerska akrobatika in partnersko žongliranje), ustvarjanje z baloni, itd. Namen projekta je da udeleženci aktivno sodelujejo in napredujejo v osebnem in timskem področju. Predstavlja zelo privlačno inovativno metodo za delo z otroki in mladostniki z manj priložnostnimi. Uporaba preventivnega pristopa pri tem delu je še poseben zanimiva, ker spodbuja ustvarjalnost, komunikativnost, vztrajnost, učni proces, timsko sodelovanje, zaupanje, zmanjša socialno-kulturne razlike in podobno, kar posledično vpliva na osebni napredek v telesnem, mentalnem in socialnem področju. Sam trening pa preko povečane sposobnosti sinhronizacije telesnih gibov stimulira razvoj sicer bolj zaspane druge polovice možganov.

Kje? Na sedežu Skale, Ob Ljubljanici 36, 1000 Ljubljana (pod glasbeno šolo Moste.

Kdaj? Ob ponedeljkih (napredna skupina) in sredah (začetna skupina) od 15.00 do 17.00.

Za koga? Za otroke in mladostnike (od 7. do 15 let) in prostovoljce. Priključ

Več informacij: Telefon: 030 641 714 ali fuskabo.skala@gmail.com (Andrej Pivk)