Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

Varno zavetje najde kar četrtina slovenskih zapuščenih živali

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je največje zavetišče v Sloveniji, ustanovljeno med prvimi, v njem pa najde varno zavetje kar četrtina slovenskih zapuščenih živali.  Pohvali se lahko z ogromnim strokovnim napredkom: živali oskrbuje po najvišjih strokovnih protokolih za zavetišča v Sloveniji in med naprednejšimi v svetu, ter ne izvaja evtanazij v primeru potrebe po daljši namestitvi živali.

Največji napredek v zadnjih letih je med drugim pričetek strokovne socializacije in prevzgoje psov z neželenim vedenjem ter s strokovno usposabljanje prostovoljcev - sprehajalcev zavetišča, ki v prvi vrsti veliko psom omogoča posvojitev in dodatno vzpodbuja splošen trend šolanja in vzgoje psov, povečuje odgovornost skrbnikov. 

Kako pomagam zavetišču, tudi če živali ne morem posvojiti?

  • S sprehajanjem psov  je vsakdo, ki pripravljen pomagati dobrodošel in nam dragocen. Na spletni strani zavetišča je podrobno predstavljen postopek in program usposabljanja. Namreč le usposobljeni polnoletni sprehajalci lahko opravljajo delo sprehajanja, saj je sprehajanje v zavetišču veliko več kot le sprehod v naravi. 
  • Z začasnim skrbništvom za osirotele mačje mladiče lahko pomagajo številnim zapuščenim mačjim mladičem. 
  • Občani lahko pomagajo pri skrbi za prostoživeče mačke, in sicer z ulovom za namen sterilizacije/kastracije in tako preprečitev kotitve neželenih mladičev, še več mačkam na ulici. Za informacije naj se zainteresirani obrnejo na Zavetišče. 
  • Občani lahko všečkajo Facebook stran Zavetišča, kjer so objavljene fortografije živali za posvojitev.  
  • Pišejo zgodbe o tem, kako so našli žival in ji pomagali ter s tem vzpodbujajo druge.
  • Delijo svoje dogodivščine s posvojenimi živali iz zavetišča čim širše in tako vzpodbujajo posvojitve iz zavetišča.
  • Osveščajo bližnje, prijatelje, sosede  o odgovornem odnosu do živali in tako pomagajo k večanju odgovornosti celotne družbe.
  • Pomagajo s finančnimi prispevki.
  • Pomagajo z materialnimi donacijami.
  • Občani lahko namenijo del dohodnine za zapuščene pse v Zavetišču Ljubljana.

Novo Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana - Gmajnice

Prostore nekdanje goveje farme Ljubljanskih mlekarn, ki so bili leta 2002 preurejeni v zavetišče sistematične oskrbe zapuščenih psov in mačk pri nas, bodo zamenjali največji in najsodobneje urejeni prostori v Sloveniji, ki bodo poleg osnovne naloge zavetišča omogočali tudi razvoj središča za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali in izobraževanje ter usposabljanje mladih strokovnih kadrov in tudi zainteresirane javnosti. 

Decembra 2019 smo zaključili s prvo fazo gradnje. Uredili smo novo sodobno domovanje za pse, nove prostore za upravo s predavalnico, prostore za prostovoljce ter servisne prostore. 
S tem smo zaključili prvo fazo širitve, s katero smo zavetišče povečali iz 1.100 na 2.200 m2. 

191210 otvoritev novih prostorov Zavetisca Gmajnice nrovan 002

Junija 2020, ko bo projekt zaključen, pa bo skupna površina znašala kar 3.500 m2. Skupaj bodo po dokončanju vseh objektov novi prostori omogočili dovolj prostora za 120 psov in 200 mačk.