Glavna ljubljanska tržnica

Glavna ljubljanska tržnica ni zgolj nakupovalno središče, ampak je tradicionalno tudi kraj, kjer se Ljubljančani srečujejo in družijo.

Glavna tržnica obsega tržnico na prostem (na Vodnikovem in Pogačarjevem trgu), pokrito tržnico med obema trgoma ter Plečnikove pokrite tržnice ob reki Ljubljanici.

Na osrednjem delu tržnice lahko poleg svežega slovenskega sadje in zelenjave lokalnih kmetov, kupite tudi nekatere vrste tropskega sadja, balkonskih cvetlic, sadik in suhomesnatih izdelkov. V pokriti tržnici so na voljo suhomesnati izdelki, sveže meso, domači kruh iz krušne peči, domači piškoti in pecivo, različne vrste domačih sirov, suho sadje in oreščki, domače olivno in bučno olje idr.

Sloviti arhitekt Jože Plečnik je novo pokrito tržnico, ki je bila zgrajena med letoma 1940 in 1944, zasnoval kot niza pokritih tržnic ob reki, v dveh etažah, ki s svojo ukrivljenostjo sledita njenemu toku. V majhnih trgovinicah so gostom na voljo sveže meso (tudi konjsko meso in divjačina) in suhomesnati izdelki, sveže ribe, kruh in pekarski izdelki, mlečni izdelki (siri, skuta idr), suho sadje, zelišča idr.

Na Pogačarjevem trgu se vsako sredo odvija ekološka tržnica, kjer lahko kupite ekološka živila s slovenskih kmetij. Občasno potekajo tudi različni tematski dogodki, na katerih se s kulinarično ponudbo, domačimi pridelki in ekološko prehrano predstavljajo ponudniki ter pridelovalci iz različnih regij in združenj.

V bližini tržnice so: Stolnica (Cerkev sv. Nikolaja), Vodnikov trg, Mesarski most, Zmajski most ...