Urejenost tekaških prog

ponedeljek, 18. 1. 2010

Ljubljana ima veliko urejenih prog, na katerih lahko ob ugodnih snežnih razmerah uživamo v eni najbolj zdravih rekreacij – smučarskem teku.

Ker je med Ljubljančani, pa tudi drugimi prebivalci iz bližnje okolice,veliko zanimanja za smučarski tek, smo se odločili, da vam ažurno posredujemo podatke o pripravi tekaških prog v Ljubljani.

Mestna občina Ljubljana in TIMING Ljubljana imata v svojih športnih programih tudi urejanje in vzdrževanje smučarsko tekaških prog v Ljubljani.

Oddelek za šport MOL v celoti krije stroške izdelave tekaških prog, tako da je za udeležence uporaba le- teh brezplačna. Uporaba nekaterih prog pa je možna tudi v nočnem času, saj ni malo smučarsko tekaških rekreativcev, ki se po končani celodnevni službeni obvezi v večernih in tudi nočnih urah podajo na sprostilni smučarski tek v naravo in si s tem izboljšujejo kakovost življenja.

Proge se začne pripravljati takoj, ko zapade dovolj snega za teptanje. Ob manjši količini snega pripravimo proge za klasično tehniko s sanmi, ob ugodnih snežnih pogojih pa progo za obe tehniki, t.j. prosto in klasično s snežnim teptalcem. Predvidena količina zapadlega snega za pripravo proge mora znašati najmanj 20 cm južnega snega ali 25 – 30 cm suhega snega.

Oddelek za šport Mestne občine Ljubljana je sprejel tudi posebni prioritetni vrstni red priprave prog, ki je razdeljen v tri prioritete. Prioritete so določene na osnovi dosedanjega števila obiska na posameznih progah.

Proge pripravljamo po končanem sneženju. Najprej vedno pripravimo progo prve prioritete: Koseze – Živalski vrt, nato proge druge prioritete in nato še proge tretje prioritete. Vse proge navedenih prioritet so narejene najkasneje v treh dneh po končanem sneženju. V času zimskih počitnic, pa imajo prednost pri izdelavi poligoni za sankanje in smučanje, ki so namenjeni otrokom (Tivolski park s sankališčem, Sadovnjak pod Rožnikom, smučarski poligon Gunclje).

O tekaških progah v Ljubljani pa si lahko preberete na spletni strani TIMINGA Ljubljana.

Vsem rekreativcem želimo obilo užitkov na tekaških progah v Ljubljani.