petek, 9. 2. 2018

Urejene proge za tek na smučeh

V Mestni občini Ljubljana skupaj s TIMING Ljubljana v sklopu programov razvoja in spodbujanja športa ter telesne dejavnosti urejamo in vzdržujemo tudi proge za tek na smučeh.

Ljubljana ima vrsto rekreativnih površin in parkov, na katerih lahko ob ugodnih snežnih razmerah ponudimo eno cenovno dostopnejših oblik rekreacije v Ljubljani. Ni malo smučarskotekaških rekreativcev, ki se po končani celodnevni službeni obvezi v večernih in tudi nočnih urah odpravijo na sprostilni smučarski tek v naravo in si s tem izboljšujejo kakovost življenja.

nočni tek na smučeh
V Stanežičah si lahko privoščite tek na smučeh tudi v večernih urah.

Vsakič ko zapade večja količina snega, prebivalcem Ljubljane in obiskovalcem omogočimo rekreacijo na urejenih progah za tek na smučeh na več lokacijah, katerih uporaba je brezplačna. Proge pričnemo pripravljati po končanem sneženju in takoj, ko zapade dovolj snega za teptanje. Ob manjši količini snega pripravimo proge za klasično tehniko s sanmi, ob ugodnih snežnih razmerah pa progo za obe tehniki (prosto in klasično) uredimo s snežnim teptalcem. Predvidena količina zapadlega snega za pripravo proge mora znašati najmanj 20 cm južnega snega ali 25–30 cm suhega snega. Proge so narejene najkasneje v treh dneh po končanem sneženju.

Trenutno so pripravljene proge Koseze, Živalski vrt, Tehnološki park, Zadvor in Stanežiče. Proge, ki sodijo v tretjo prioriteto, bodo urejene predvidoma do šolskih počitnic. Proga v Stanežičah je osvetljena in primerna za nočni tek na smučeh.

Priprava prog poteka po prioritetnem vrstnem redu, ki je na osnovi dosedanjega števila obiska na posameznih progah razdeljen v tri sklope. Najprej uredimo progo prve prioritete: Koseze – Živalski vrt, nato še ostale po seznamu. V času zimskih počitnic pa imajo prednost pri izdelavi poligoni za sankanje in smučanje, ki so namenjeni otrokom (Tivolski park s sankališčem, Sadovnjak pod Rožnikom, smučarski poligon Gunclje).

Urejanje proge za tek na smučeh v Kosezah_timing ljubljana

Pripravljen je program urejanja smučarsko tekaških prog v Ljubljani. Zemljevid prog, parkirišča in fotografije so dostopni na tem spletnem naslovu. Aktualne informacije o posameznih progah za tek na smučeh lahko spremljate tukaj