četrtek, 21. 6. 2018

Dostopno Ljubljano predstavili gostom iz Srbije

V četrtek, 14. junija 2018, smo v Mestni hiši gostili delegacijo predstavnic in predstavnikov mest ter vladnih uradov iz Republike Srbije in jim predstavili urejanje in zagotavljanje dostopnosti našega mesta osebam z oviranostmi.

Na srečanju v Mestni hiši so se gostje iz Srbije seznanili s tem, kako v Ljubljani urejamo dostopnost grajenega okolja, javnih površin, kulture, izobraževanja, javnih prevozov, komunikacij/ informacij,... Predstavili smo jim tudi nastajanje elektronska baza o dostopnosti javnih zgradb in zgradb v javni rabi, ki jo razvija Urbanistični inštitut RS ter kakšno vlogo oziroma projekte na obravnavanem področju izvaja Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije.

Na obhodu po središču mesta so si gostje tudi ogledali najvidnejše ureditve in rešitve, ki osebam z oviranostmi omogočajo kar se da samostojno in polno vključevanje v vsakdanji utrip mesta.

K širši prepoznavnosti Ljubljane kot dostopnega evropskega mesta bistveno prispevajo dosedanje visoke uvrstitve Ljubljane na natečaju Evropske Komisije Access City Award za mesta, dostopna osebam z oviranostmi. Po prejemu posebne pohvale za dostopnost prometa in z njim povezane infrastrukture na Access City Award 2012 sta sledili še odlično bronasto priznanje Access City Award 2015 in srebrno priznanje Access City Award 2018.

Aktivnosti, s katerimi zagotavljamo dostopnost osebam z oviranostmi v Ljubljani, si lahko ogledate tukaj.