četrtek, 21. 6. 2018

Parada ponosa

V Ljubljani te dni poteka festival Parada ponosa, ki se bo v soboto, 23. junija 2018, zaključil s tradicionalnim sprevodom po ulicah Ljubljane.

Slogan letošnjega festivala »Neizogibno prepleten_e« izpostavlja vprašanje nestrpnosti in poziva k solidarnejši in bolj vključujoči družbi. Boj za človekove pravice je oziroma bi moral biti skupen boj vseh.
Na bolj vključujočo družbo kaže tudi spodbudna novica – Svetovna zdravstvena organizacija je 18. junija letos transspolnost zbrisala iz seznama duševnih bolezni.

Na Mestni občini Ljubljana Parado ponosa podpiramožupan Zoran Janković, častni pokrovitelj festivala, ob tem sporoča:
»Ljubljana je odprto, vključujoče in svobodno mesto, v katerem spoštujemo različnost ter na podlagi medsebojnega spoštovanja znamo in zmoremo sobivati skupaj.
Parada ponosa je eden od vsakoletnih dogodkov, s katerimi pokažemo naš svobodni duh, solidarnost, tovarištvo, odprtost in ponosen sem, da organizatorji parado vsako leto pripeljejo prav v Ljubljano.
Ljubljana je mesto, v katerem ne govorimo o sprejemanju enakosti, ampak enakost dejansko živimo. Smo edina evropska prestolnica, ki del prostorov v Mestni hiši namenja dejavnostim LGBT skupnosti (Pritličje), vzpostavili smo certifikat LGBT prijazno, katerega osnovni namen je ozaveščanje o temeljnih človekovih pravicah ter spoznavanje specifičnih potreb LGBT oseb, poleg tega pa finančno podpiramo številne programe in projekte nevladnih organizacij, ki delujejo na tem področju. V sodelovanju z LGBT skupnostjo izvajamo še številne druge aktivnosti, s katerimi širimo zavedanje, da je različnost vrednota, ki širi naša obzorja.
Vedno ponavljam, da je Ljubljana zame najlepše mesto na svetu. Taka je tudi zaradi svojih mavričnih barv, pod katerimi se vsi počutimo sprejeti, razumljeni in smo tukaj preprosto doma.
Dobrodošli v naši prelepi Ljubljani! Tu vas bomo vedno sprejeli z odprtimi rokami!«