sreda, 11. 10. 2017

Mednarodni dan razkritja

11. oktobra praznujemo mednarodni dan razkritja, ki ni namenjen samo praznovanju razkritij LGBT oseb, ampak tudi opozarjanju in ozaveščanju o pravicah in potrebah LGBT+ oseb.

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo, kako zelo pomembno je za posameznico in posameznika, da lahko živi razkrito, da mu/ji ni treba skrivati svoje spolne usmerjenosti ali spolne identitete, da lahko živi polno življenje. Potisnjenost ob rob družbe ali v neznosno udobje zasebnosti namreč lahko povzroči občutje sovraštva in nesprejemanja lastne spolne usmerjenosti in spolne identitete, kar največkrat vodi v duševne stiske.

Zato je izredno pomembno, da obstajajo varni prostori, kamor se lahko LGBT+ oseba zateče. Prostor, kjer oseba lahko začne proces sprejemanja lastne spolne usmerjenosti in spolne identitete ter se hkrati počasi razkriva tudi drugim. Varne prostore nevladne organizacije soustvarjajo z izvajanjem izobraževalnih, kulturnih in družabnih dogodkov, kjer lahko geji, lezbijke, biseksualne, transspolne in queer osebe pridobivajo nova ter poglabljajo že obstoječa znanja in veščine, ki so pomembne za opolnomočenje posameznice ali posameznika za svobodno, avtonomno in človeka vredno življenje.

Vsem, ki se v paleti mavričnih barv razkrivate, čestitamo, vsem, ki pa šele vstopate v ta proces pa želimo pogum in podporno okolico.

Več informacij o naših aktivnostih na LGBT področju ter kontakte nevladnih organizacij najdete v rubriki LGBT na naši spletni strani.