petek, 24. 11. 2017

Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami

25. novembra, na svetovni dan za odpravo nasilja nad ženskami, se začenja 16 dni akcij proti nasilju nad ženskami, ki so del svetovne kampanje za človekove pravice žensk.

Organizacija združenih narodov tudi letos opozarja, da je nasilje nad ženskami in deklicami najbolj razširjena in uničujoča kršitev človekovih pravic v svetu.

Tudi v Sloveniji je nasilje nad ženskami zelo razširjeno. Nacionalna raziskava s področja nasilja nad ženskami je pred nekaj leti pokazala, da v Sloveniji v svojem življenju vsaka druga ženska doživi psihično nasilje, vsaka četrta pa fizično nasilje. Nasilje se lahko začne kadarkoli v življenju, traja pa lahko celo življenje.
Družbo je zato treba ozavestiti, da nasilje ni sprejemljivo, da moramo imeti do vsakršnega vrsta nasilja (medvrstniškega, družinskega, psihičnega, fizičnega itd.) ničelno toleranco. Ženskam in otrokom, ki doživljajo nasilje, je potrebno nuditi oporo, hkrati pa osebam, ki nasilje povzročajo, omogočiti udeležbo na delavnicah, kjer se bodo naučile nenasilnega komuniciranja.

Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo kompleksnosti tega problema, zato preko javnih razpisov sofinanciramo raznolike programe, ki so namenjeni tako ženskam in otrokom, žrtvam nasilja (npr. varne namestitve, svetovalnice) kot tudi povzročiteljem nasilja (delavnice), hkrati pa se aktivno vključujemo v ozaveščanje javnosti.

Tudi letos se bomo pridružili kampanji Generalnega sekretarja Združenih narodov Združimo se proti nasilju nad ženskami (UNiTE to End Violence Against Women), katere namen je ozaveščanje javnosti in krepitev politične volje in sredstev za preprečevanje in odpravo vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti.

25. novembra bo Ljubljanski grad obarvan oranžno, v tem času pa bo v Ljubljani potekalo več različnih dogodkov. V četrtek, 23. novembra, je na Fakulteti za družbene vede potekala okrogla miza Odklikni! Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti, ki je naslovila spletno nasilje in nadlegovanje kot obliko nasilja nad ženskami in dekleti. Razvoj novih tehnologij ter njihova dostopnost so namreč ustvarili nove oblike spolnega nadlegovanja in nasilja - npr. neprimerno približevanje na družbenih omrežjih, prejemanje vsiljive elektronske pošte ali sporočil SMS z izrecno spolno vsebino.

V ponedeljek, 27. novembra, bo v Cankarjevem domu potekalo strokovno srečanje Spregovorimo o spolnem nasilju nad ženskami. Kot so zapisale organizatorke – Društvo SOS telefon za ženske, žrtve nasilja - gre za obliko nasilja, ki z grobim posegom v integriteto, ženskam odvzame dostojanstvo, jih čustveno, psihično in fizično poškoduje, okrevanje po travmi spolnega nasilja pa je dolgotrajno in lahko za vedno zaznamuje življenja tistih, ki so ga preživele – v otroštvu ali že kot odrasle.

Konec novembra bo v Zagrebu potekala še mednarodna konferenca Nasilje v družini in nasilje zaradi spola: v sodelovanju za življenje brez nasilja. Na njej bo sodelavka Oddelka za zdravje in socialno varstvo predstavila prve točke pomoči za žrtve nasilja v MOL, na kakšen način se MOL vključuje v ozaveščevalne aktivnosti in kako podpira nevladne organizacije na tem področju.

Napovednik dogodkov in aktivnosti, ki se bodo v času mednarodnih dni akcij proti nasilju nad ženskami izvajale po Sloveniji, je objavljen tukaj.

Vabljeni tudi k ogledu videov, ki jih je v okviru Izobraževalno-ozaveščevalnega projekta na temo »Kaj lahko storim, ko slišim (za) nasilje nad ženskami?« pripravilo Društvo SOS telefon: