sreda, 9. 5. 2018

Prenovljena lekarna Mirje

Ob 9. maju, prazniku Ljubljane, smo odprli prenovljeno Lekarno Mirje, eno najstarejših lekarn v mestu. Ta izjemen dragulj kulturne dediščine je s pomočjo Lekarne Ljubljana ponovno zaživel v vsem svojem sijaju.

V okviru prenove so prenovili vse prostore lekarne in restavrirali originalno, več kot sto let staro pohištvo in del opreme. Ker se v Lekarni Ljubljana zavedajo pomena ohranjanja kulturne dediščine, so pri prenovi sodelovali z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Z obnovo tako niso zgolj zagotovili še boljšega in lažjega dostopa do zdravil in ostalih izdelkov za ohranjanje zdravja meščanov in meščank Ljubljane, ampak so ohranili delček zgodovine, ki je neprecenljive vrednosti tudi za vse naslednje generacije.

O lekarni

Vodja Lekarne Mirje je asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec. klinične farmacije. V lekarni so zaposleni trije magistri farmacije in en farmacevtski tehnik. Strokovni sodelavci bodo poleg nasvetov ob izdaji zdravil in ostalih izdelkov za ohranjanje zdravja nudili brezplačne strokovne storitve, kot so pregled uporabe zdravil, izdelava osebne kartice zdravil, svetovanje o zdravem življenjskem slogu, svetovanje o negi kože. 
Lekarna Mirje je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 20. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure.

otvoritev prenovljene Lekarne Mirje

Zgodovina lekarne Mirje

Lekarna Mirje je ena od najstarejših ljubljanskih lekarn. Začetek njenega delovanja sega v leto 1906, ko je na Dunaju izobraženi magister farmacije Andrej Bohinc pridobil koncesijo in odprl lekarno pri Zlati kroni, takrat na križišču Prešernove, Rimske in Tržaške ceste. Dobrih dvajset let kasneje se je lekarna preselila v novo moderno stavbo na drugi strani ceste, ki pa ji zgodovina ni bila naklonjena – vojna, povojna in denacionalizacijska dogajanja so povzročila veliko škodo.

Po vojni je bila leta 1948 ustanovljena Lekarna Mirje. Pavle Bohinc, magister farmacije, sin Andreja Bohinca, je Lekarno Mirje zapustil Fakulteti za farmacijo z namenom, da v njej izvaja študijsko in raziskovalno dejavnost. Lekarniško dejavnost v Lekarni Mirje pa opravlja Lekarna Ljubljana. Od 3. oktobra 2011 je bila Lekarna Mirje zaprta. Po šestih letih in pol so v Lekarni Ljubljana končali s temeljito, skoraj 300.000 evrov vredno obnovo (brez ddv), v sklopu katere so prenovili vse prostore 166 kvadratnih metrov velike lekarne, izdelali dodatno opremo, v oficini pa restavrirali originalno pohištvo in del opreme. Stranke lahko v lekarni občudujejo prvotno pohištvo, blagajno, lestenec ter umetelno posodje. Uredili so tudi dva prostora, ki sta namenjena izvajanju študentske prakse ljubljanske Fakultete za farmacijo, s katero v Lekarni Ljubljana že vrsto let tesno sodelujejo.

prenovljena Lekarna Mirje

Ob odprtju je Lekarna Ljubljana podelila štiri donacije. Z donacijo treh defibrilatorjev Ljubljanskemu potniškemu prometu nadaljuje z opremljanjem mestnih avtobusov. Donacijo v višini 5.000 € je predala Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana, dve donaciji pa je namenila Muzeju in galerijam mesta Ljubljane (7.000 €) in Cankarjevemu domu (3.000 €) za razstavo o Ivanu Cankarju.