sreda, 30. 10. 2019

Skrbovin’ca – zgodba o uspehu

V središču mesta na vogalu Mačkove in Stritarjeve ulice mimoidoče pozdravljajo barvite izložbe s prikupnimi igračami iz blaga in volne ter z drugimi ličnimi ročnimi izdelki, ki kar vabijo, da si jih ogledate pobliže. Skrbovin'co so lani decembra otvorili v prenovljenih prostorih Informacijske točke za starejše od 65 let in osebe z oviranostmi.

Skrbovin’ca je prva skupna prodajalna ročnih izdelkov štirih ljubljanskih varstveno delovnih centrov: Delovnega in zaposlitvenega centra Janeza Levca, Zveze društev za cerebralno paralizo Sonček, Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar ter podjetja za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Želva. Ti izvajajo različne zaposlitvene programe za osebe z motnjami v duševnem razvoju in drugimi ovirami, ki so težje zaposljivi na odprtem trgu delovne sile, in jim omogočajo razvijati delovne spretnosti in se tako aktivno vključevati v družbo. Sprva so svoje izdelke na Mačkovi ulici 1 prodajali zgolj priložnostno, a po zaslugi izjemnega zanimanja kupcev in ob podpori Mestne občine Ljubljana, ki je Centru Janeza Levca odstopila prostor, so zasnovali pravično trgovino, kjer prodajajo in promovirajo svoje izdelke. Prenovili so tudi notranjo opremo, ki je prilagojena gibalno oviranim, tako da so izdelki dosegljivi tudi osebam na invalidskih vozičkih. Izdelali so jo v mizarskih delavnicah invalidskega podjetja Želva.

Pisane igrače za samozavest

Obiskovalce na prodajnih policah pričakajo pisane igrače iz blaga in volne, voščilnice, nakit, notesniki, raznovrstni uporabni izdelki iz lesa, gline ipd. Izdelki, v katere je vloženo veliko truda, nastajajo pod spretnimi prsti varovancev v delavnicah centrov. So estetskododelani in pričajo o umetniškem čutu njihovihustvarjalcev. Dr. Matej Rovšek, ravnatelj Centra Janeza Levca in vodja projekta, je povedal, da želijo z njim pokazati, da so osebe s posebnimi potrebami enakovreden del skupnosti, in tudi, kakšne so njihove zmožnosti. V njihov Varstveno delovni center je vključenih 32 oseb z zmerno motnjo v duševnem razvoju, v skupnem projektu pa neposredno sodeluje okoli 130 uporabnikov. V njihovem konceptu pravične trgovine se socialno varstvene storitve prepletajo s tržnimi: uporabniki za svoje delo prejmejo finančno nagrado, s ponudbo izdelkov v Skrbovin'ci postajajo vse bolj samozavestni in motivirani za delo. Pohvalijo se lahko s tem, da so njihovo trgovino kot primer dobre prakse omenili v poročilu o kakovostni arhitekturi javnih prostorov, namenjenih ranljivim skupinam, ki ga je objavil inštitut Fakultete za grajeno okolje The Bartlett v Londonu.

V prostorih trgovine obiskovalca pozdravijo prijazni prodajalci in informatorji, ki so uporabniki omenjenih centrov. Emir Okanović, vrsto let aktiven član Zveze društev za cerebralno paralizo Sonček in njen podpredsednik, je redno zaposlen, drugi se izmenjujejo z namenom pridobivanja praktičnih in delovnih izkušenj. Okanović, ki tekoče govori več tujih jezikov, je povedal, da je trgovina vse leto dobro obiskana, zlasti je priljubljena med tujimi turisti. »Veliko je turistov iz Avstrije, Nemčije, Švice pa tudi iz Anglije in ZDA, vse več je tudi turistov iz azijskih držav.« K njim seveda zaidejo tudi domačini, ki prisegajo na nakup ročno izdelanih daril in drobnarij.

Informacije in druženje

Skrbovin'ca pa ni le prodajalna izdelkov: razstavni prostor je namenjen umetnikom iz ranljivih skupin, zavodom in društvom, ki želijo predstaviti svojo umetniško dejavnost. Udoben kotiček je namenjen tudi druženju in kulturnim prireditvam, dobite pa lahko tudi različne koristne informacije. Po Okanovićevih besedah starejši ljudje iščejo različne informacije, »od tega, kje lahko popravijo dežnik, do informacij o tečajih angleščine, računalniškega opismenjevanja, do vlog za varovana stanovanja. Za vsakega obiskovalca se zelo potrudimo; če ne znamo sami odgovoriti, poiščemo sogovornika na mestni občini.«

V okviru Info točke 65+ lahko med drugim dobite informacije o plačevanju oskrbe v institucionalnem varstvu, socialni oskrbi na domu, uveljavljanju pravice do družinskega pomočnika, zagotavljanju primarnega zdravstvenega varstva ter prijavi v domove za starejše občane. Za tovrstne informacije se lahko obrnete tudi na Odsek za pobude meščanov na mestni občini, kjer vam bodo svetovali osebno ali po telefonu. Mojca Slovenc, vodja omenjenega odseka, pravi, da si prizadevajo zagotoviti kakovostne informacije za meščane na enem mestu. V sodelovanju z Zvezo centrov za socialno delo so na Mačkovi 1 vzpostavili varno točko za žrtve nasilja v družini in nasilja zaradi spola, od letošnjega aprila pod okriljem Društva spominčica deluje tudi demenci prijazna točka. Poleg tega ob sobotah (od 11. do 13. ure) Društvo za zdravje srca in ožilja za meščane izvaja preventivne zdravstvene meritve za ugotavljanje bolezni srca.

Skrbovin’co lahko obiščete od ponedeljka do sobote od 10. do 18. ure. Pišete jim lahko tudi na elektronski naslov 65+@ljubljana.si ali jih pokličete na 01 306 11 74. Najdete jih tudi na Instagramu in Facebooku.

--

Avtor: dr. Tanja Pihlar