četrtek, 23. 11. 2017

Spletno mesto Mestne občine Ljubljana prilagojeno osebam z oviranostmi

Spletno mesto www.ljubljana.si je celovito prilagojeno osebam z oviranostmi. Glede na mednarodne smernice za dostopnost spletnih vsebin (standard WCAG 2.0) Konzorcija za svetovni splet skladnost ustreza ravni dostopnosti AA.

Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo, da splet sodi med ključne elemente komunikacije, zato je pomembno, da so informacije in storitve, ki jih ta ponuja, dostopne vsem. Zato smo kot prva občina v Sloveniji spletno mesto celovito prilagodili osebam z oviranostmi. Pri tem smo sodelovali z založbo Beletrina, kjer so nam pomagali s strokovnimi nasveti izkušenih predstavnikov ranljivih skupin.

Informacije in storitve na spletnem mestu www.ljubljana.si so dostopne brezplačno, komurkoli in kadarkoli po načelih solidarnosti in univerzalne dostopnosti. Pri prilagoditvah smo upoštevali potrebe starejših uporabnikov in uporabnikov z zdravstvenimi omejitvami (ki med drugim obsegajo vidne, slušne, motorične, kognitivne in jezikovne omejitve) ter prilagodili tehnične in oblikovne elemente spletne strani tako, da so vsebine dostopne in razumljive čim večjemu številu uporabnikov. Ti lahko do informacij dostopajo ne glede na vrsto uporabljenega brskalnega orodja (računalnika, tablice, mobilnega aparata,..), uporabo tehničnih pripomočkov (brajeve vrstice, bralnika zaslona, prilagojenih naprav za nadomeščanje tipkovnice ali miške,…), operacijskega sistema, nastavitve brskalnika in ne glede na hitrost internetne povezave.

Implementacija spletne dostopnosti je bila izvedena na podlagi analize reprezentativnega vzorca spletnih podstrani in svetovanja strokovnih sodelavcev in predstavnikov oseb z invalidnostjo s strani Beletrine. Spletno mesto www.ljubljana.si je zdaj celovito prilagojeno osebam z oviranostmi, skladnost z mednarodnimi smernicami za dostopnost spletnih vsebin (standard WCAG 2.0) Konzorcija za svetovni splet pa ustreza ravni dostopnosti AA.

Na Mestni občini Ljubljana bomo tudi v prihodnje zagotavljali dostopnost spletnih vsebin osebam z oviranostmi.

Več o Ljubljani, dostopni vsem, preberite tukaj