četrtek, 9. 11. 2017

Srečanje mreže mavričnih mest v Ljubljani

V Ljubljani v četrtek in petek, 9. in 10. novembra 2017, poteka 5. redno srečanje mreže mavričnih mest, ki se ga udeležujejo predstavnice in predstavniki 26 mest iz 15 držav.

Mestna občina Ljubljana se je v mrežo mavričnih mest vključila leta 2014. Cilj mreže je predvsem izmenjava dobrih praks in izkušenj na LGBT področju. Trenutno je v mreži 32 mest: Amsterdam, Barcelona, Bergen, Berlin, Beşiktaş-Istanbul, Bologna, Brighton & Hove, Bruges, Bruselj, Dunaj, Esch-sur-Alzette, Gent, Hamburg, Hannover, Köln, Leuven, Ljubljana, Mannheim, Mexico City, München, Nilüfer, Nuremberg, Oslo, Pariz, Parma, Ripollet, Rotterdam, São Paulo, Şişli-Istanbul, Turino, Zürich in Ženeva. Podrobnosti o mreži mavričnih mest so objavljene na www.rainbowcities.com/.

V okviru srečanja bo prof. dr. Roman Kuhar predstavil raziskavo o vzponu neokonzervatizma v Evropi. Predstavljeni bodo tudi rezultati projekta DARE, ki poskuša s pomočjo različnih filmčkov ozaveščati ljudi in preseči predsodke o LGBT+ osebah (filmčke si lahko ogledate na www.facebook.com/kajpatiopazis/). O svojih dobrih praksah pa bodo govorili predstavniki in predstavnice mavričnih mest. Na srečanju se bodo predstavile tudi nevladne organizacije iz Ljubljane, ki delajo na področju LGBT. Tako bo prvi dan srečanja organizirana LGBT tura po Ljubljani, drugi dan pa bodo predstavnice_ki NVO vodili omizja o različnih tematikah: zdravje, šport, mladina, kultura in transspolnost.

Ljubljana je zelo ponosna, da je vključena v mrežo mavričnih mest, saj ima veliko dobrih praks, ki jih lahko deli z drugimi mesti na tem področju. Tako smo leta 2013 izdali brošuro Mavrična Ljubljana, leto kasneje pa vzpostavili certifikat LGBT prijazno, ki ga je do zdaj prejelo že 27 organizacij (med njimi MU MOL, javni zavodi MOL, vrtci in OŠ, fakulteta, IBM itd.). Zelo smo ponosni na tesno sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Z njimi sodelujemo in jih podpiramo na različne načine: preko javnega razpisa sofinanciramo njihove programe, nudimo jim prostore za izvajanje njihovih aktivnosti ter z njimi sodelujemo in jih podpiramo pri različnih ozaveščevalnih aktivnostih (npr. župan je pokrovitelj parade ponosa, v Mestni hiši se odvijajo različni posveti). Ravno zdaj v Osrednjem atriju Mestne hiše gostimo razstavo Jasne Klančišar 30˝ - portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb.

Naše sobivanje pa se vidi tudi v Pritličju, LGBT prijaznem baru. Ljubljana je namreč edino mesto v Evropi, v katerem je del prostorov Mestne hiše namenjen LGBT skupnosti. Z družabnim prostorom Pritličje je Ljubljana dobila LGBT prijazen prostor, ki ni namenjen le druženju ob pijači in hrani, ampak je tudi prizorišče različnih dogodkov (umetniških dogodkov, razstav, literarnih branj, okroglih miz...).

Veseli smo, da so naše aktivnosti tudi v tujini dobro sprejete. Tako smo v letu 2015 za aktivnosti na LGBT področju prejeli certifikat najboljših praks na lokalnem nivoju, ki ga v okviru »Evropske nagrade za javni sektor« (EPSA 2015) podeljuje Evropski inštitut za javno upravo.