četrtek, 30. 11. 2017

Svetovni dan boja proti AIDSU

1. december je svetovni dan boja proti aidsu. Obeležujemo ga z rdečo pentljo, v teh dneh pa potekajo tudi različne aktivnosti ozaveščanja in akcije testiranja na HIV.

Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena ozaveščanja splošne javnosti, testiranja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja ter pomembnosti obstoja in razvoja programov, ki okuženim osebam nudijo pomoč in svetovanje, kako se soočiti z okužbo. Mestna občina Ljubljana zato že vrsto let sofinancira izvajanje programov nevladnih organizacij, s pomočjo katerih je mogoče ne le zgodnje odkrivanje okuženih, ampak tudi zmanjševanje stigmatizacije družbe do okuženih, obolelih in ranljivih skupin.

Trenutno poteka festival LGBT filma , na katerem vsako leto namenjajo prostor tudi tej tematiki. V petek, 1. decembra 2017, bo ob 20. uri v Slovenski kinoteki na sporedu dokumentarni film Horizont dogodkov (govori o Gabrielu, ki je HIV pozitiven in se odloči, da bo to povedal vsem) ter film Po Louieju, ki govori o razlikah med dojemanjem aidsa med različnimi generacijami. Na festivalu pa je bil prikazan tudi slovenski film Blaža Slane Na gladini, ki je nastajal ob 30-letnici boja proti virusu HIV in katerega namen je preseči še vedno prisotne stereotipe o okuženih z virusom HIV.

V klubu Tiffany bo isti večer zabava POP NATION: N=N, ki promovira kampanjo N=N (Nezaznavno je Neprenosljivo), h kateri je pristopil tudi ŠKUC Magnus. Osnovna ideja kampanje je, da nekdo, ki ima nezaznavno raven virusa v krvi, ne predstavlja nevarnosti okužbe za svoje spolne partnerje.

Člani Društva študentov medicine Slovenije bodo prav tako v petek, 1. decembra 2017, med 8. in 17. uro na Kongresnem trgu in na Avtobusni postaji Ljubljana ozaveščali mimoidoče. Z informativnimi in preventivnimi materiali bodo informirali o hivu in drugih spolno prenosljivih okužbah, pomenu uporabe kondoma, stigmi in diskriminaciji, ki so jima priča osebe, ki živijo s hivom, ter pomenu testiranja. Letošnje geslo se glasi: Skupaj do ničle – 0 novih okužb, 0 zbolelih za aidsom, 0 diskriminacije.

V petek, 1. decembra, bodo na voljo tudi brezplačna testiranja, in sicer:

  • od 14. do 15. ure na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja
  • od 23. do 2. ure zjutraj v Klubu Tiffany, Metelkova 2, Ljubljana

Testiranje:

Anonimno testiranje je za imetnike zdravstvenega zavarovanja brezplačno omogočeno pri vsaki izbrani osebni zdravnici ali zdravniku splošne medicine ter na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Brezplačno pa testiranje opravljajo tudi na Društvu Legebitra.

Društvo Kulturno, informacijsko in svetovalno središče LEGEBITRA
Trubarjeva 76a, Ljubljana
T: 01 430 51 44
E: info@kajisces.si 
S: http://kajisces.si

Vsak ponedeljek od 17. do 20. ure (za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi), občasno na drugih lokacijah.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja
Japljeva 2, Ljubljana
T: 01 522 26 22

Vsak ponedeljek od 12. - 14. ure.

Zavod RS za transfuzijsko medicino
Šlajmerjeva 6, Ljubljana
T: 01 543 81 00

Od ponedeljka do petka od 8. - 14. ure.