Tjaša Ficko

Podžupanja Tjaša Ficko (1981)

Tjaša Ficko je mestna svetnica na Listi Zorana Jankovića in podžupanja Ljubljane od leta 2010. Njena delovna področja so kultura, turizem, mednarodni odnosi, korporativno komuniciranje, gospodarstvo ter razvojni projekti. 

Je članica Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVII) ter Komisije za mednarodne odnose (KMO).

Skrbi za krepitev mednarodne prepoznavnosti in ugleda mestne blagovne znamke. Vizijo, aktivnosti in dosežke mesta predstavlja na mnogih dogodkih doma in v tujini ter deli dobre prakse na številnih uglednih mednarodnih konferencah. Leta 2013 je vodila mestni organizacijski odbor Evropskega prvenstva v košarki, nato kandidaturo in izvedbo projekta Zelena prestolnica Evrope 2016, s katerim je bila Ljubljana uspešno umeščena na evropski zemljevid kot mesto, ki odločno sledi zeleni viziji in aktivno uresničuje projekte za večjo kakovost življenja.

Po rodu iz Murske Sobote se je tam šolala do mature, kasneje pa je uspešno dokončala univerzitetni dodiplomski študij komunikologije na Fakulteti za družbene vede in podiplomski študij managementa na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Del študijskih obveznosti je opravila na Universidad Complutense v Madridu. Svojo poslovno pot je začela v Službi za odnose z javnostmi v Poslovnem sistemu Mercator, po zmagi Zorana Jankovića na lokalnih volitvah 2006 ji je bilo zaupano vodenje Odseka za odnose z javnostmi v Kabinetu župana ter koordinacija komunikatorjev velike mestne družine.

Je diplomantka Instituta Cervantes, certificirana nadzornica v Združenju nadzornikov Slovenije in članica razvojnega sveta Fakultete za družbene vede (UL), članica političnega odbora Sveta evropskih občin in regij ter predstavnica Ljubljane v izvršnem odboru največje mreže evropskih mest Eurocities.

Leta 2018 je v New Delhiju, na globalni konferenci Ženski gospodarski forum, delu največje mednarodne mreže žensk po svetu z več kot 30.000 članicami iz 150 držav, prejela prestižno nagrado ženska desetletja v javnem življenju za vodenje projekta Zelena prestolnica Evrope 2016.

V prostem času jo poleg družine in prijateljev spremljajo šport, glasba in knjige.

Napoved kandidature 2018