Janez Stariha

Janez Stariha - LKP

Janez Stariha, rojen Ljubljančan (1976), je edini predstavnik kolesarjev in pešcev v mestnem svetu.
Lista, ki jo zastopa, se zavzema za mesto, ki je prijazno do pešcev in kolesarjev, za aktivnejšo stanovanjsko politiko, za mesto za 0 EUR ter za Ljubljano, kot okoljsko ozaveščeno, ne pa masovno turistično destinacijo.
V začetku leta 2019 je Stariha prevzel poslanstvo ljubljanskega kolesarskega župana (nizozemsko socialno podjetje BYCS). Namen programa kolesarskih županov in županj je lokalno predstavništvo in spodbujanje razvoja kolesarjenja v mestih, njihova osnovna naloga pa je zagotoviti, da bodo meščani in meščanke do leta 2030 opravili več kot polovico poti po mestu s kolesom. Mandat kolesarskega župana se mu je iztekel junija 2022.

Stariha se je sicer več kot desetletje kalil na področju podjetništva, kjer je za stranke opravljal storitve na področju odnosov z javnostmi, marketinga in podjetniškega svetovanja. Poleg tega je delal v nekaj večjih slovenskih podjetjih, na primer v Elanu, v Elan Bikes in v Termah Čatež. Danes je ustanovitelj Mestnega Centra Mobilnosti, ki se ukvarja z izposojo električnih tovornih koles. Veliko časa mu vzame tudi delo v Knjižnici partizanske in borčevske literature v Ljubljani, predsedovanje borčevski organizaciji v Savskem naselju ter prostovoljsko delo v samopopravljalnici koles BikeKitchen.

Kolesarjenje je del njegovega življenja, zato kolesari praktično vsak dan in upa, da se bo to prijelo tudi tistega dela meščanov in meščank, ki se v službo, v šolo ali po opravkih, še vedno trmasto vozijo z avtomobilom. Živi nadvse trajnostno, zelenjavo prideluje sam. Ekološki način življenja prenaša tudi na svoj podmladek.