torek, 18. 6. 2019

Ali ste vedeli: Poletje je najprimernejše za prihranek električne energije

Naj vam podamo nekaj nasvetov za najučinkovitejše prihranke.

Klimatska naprava

Največji prihranek električne energije poleti predstavlja klimatska naprava, ki pa naj ne bo starejša od 15 let, saj takšna ni več energetsko učinkovita. Potrebno je tudi redno servisiranje in čiščenje ter menjava filtrov, saj bo tako klimatska naprava delovala dlje in bolj učinkovito. Kljub temu, da nam v vročih dneh prija hladen prostor, je priporočljivo namesto klimatske naprave uporabiti stropni ventilator, saj je za zdravje manj škodljiv kot klima, obenem pa se tako porabi manj električne energije. Z vidika prihranka energije in skrbi za zdravje je priporočljivo, da je poleti temperatura v stanovanju za 5 ali 6 °C nižja od zunanje.

Uporaba pečice

Prav  tako lahko pri elektriki prihranite, če vsakodnevno ne uporabljate pečice, ampak hrano pripravljate na žaru. Pečico je priporočljivo uporabljati v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, saj se takrat stanovanje ne ogreva tako zelo in ne boste potrebovali veliko energije, da ga s klimo ponovno ohladite.

Varčne žarnice

Priporočljiva je tudi menjava navadnih žarnic z varčnimi, saj te porabijo manj energije, proizvedejo več svetlobe in delujejo dlje, zato je njihova menjava manj pogosta.

Tudi v Mestni občini Ljubljana smo z uvajanjem novih tehnologij razsvetljave zmanjšali emisije CO2 za več kot 800 ton in prihranili več kot 70.000 EUR letno. Žarnice prav tako menjavamo z varčnimi in LED svetilkami ter tako prihranimo celo do 90 % električne energije.

Okna in voda

K  prihranku energije boste pripomogli tudi, če zaprete okna in jih zasenčite, saj bo tako prišlo v stanovanje manj vročine. Ne pozabite tudi na dobro tesnjenje oken in vrat in izoliranost stavbe, tako pozimi kot poleti. Pozimi slabo tesnjenje in izolacija predstavljata izgubo toplote, poleti pa obratno.

Prihranek predstavlja tudi manj vroča oziroma samo topla voda, ki nas lahko prijetno ohladi, električni grelnik vode pa bo za gretje vode porabil bistveno manj električne energije.       

Kje na računu se mi pozna, da varčujem?

Varčevanje se začne z učinkovito rabo energije, ta pa se začne v našem domu, največkrat v kuhinji. Na računu se učinkovita raba energije pozna pri samem obračunu porabljene energije, to je na t.i. variabilnem delu stroška. Račun je namreč sestavljen iz dveh delov: fiksnega dela stroška in variabilnega dela stroška. Če pogledate več računov, boste videli, da se samo določene postavke na njem spreminjajo, določene pa ostajajo enake ne glede na porabo, to je dobavljeno količino energije. Varčevanje se torej pozna pri tistem delu računa, na katerega imamo neposreden vpliv. To je pravilo, ki ne velja le za daljinsko ogrevanje, ampak tudi za elektriko in plin in to po vsem svetu.

Postavke na računu, ki so odvisne od porabe toplote so: dobavljena toplota, prispevek za energetsko učinkovitost ter prispevek za SPTE in OVE. Na računu pa je tudi del zneska, ki ga plačujemo vsak mesec in se ne spreminja glede na porabo. Tudi če varčujemo s porabo toplote, bo ta del računa vedno enak, saj je fiksen, ne glede na porabo. Ta del določa obračunska moč. Sem sodita postavki obračunska moč in vzdrževanje merilnika toplote.

Ravno ta fiksni ali stalni del zneska marsikoga moti, saj ne razume, da fiksni del zagotavlja nepretrgano zanesljivo delovanje, obratovanje in vzdrževanje celotnega sistema. Malokdo pomisli na to, da mora sistem za daljinsko oskrbo s toploto delovati 365 dni na leto in 24 ur na dan in ne samo pozimi ali v času kurilne sezone za potrebe ogrevanja sanitarne tople vode, dobave elektrike, pare in tudi ogrevanja in hlajenja.

Preberite tudi: