Ali ste vedeli?

 • Ali ste vedeli: Arheološka izkopavanja na Gosposvetski cesti

  V času arheoloških raziskav si je delo na terenu ogledalo ali se udeležilo javnih vodstev kar 911 obiskovalcev, med njimi vrtci, šole, člani UNI3, arheologi, študentje ter drugi zainteresirani občani in obiskovalci našega mesta.

  Objavljamo odgovore na najpogostejša vprašanja obiskovalcev javnih vodstev po terenu arheoloških raziskovanj na Gosposvetski cesti.

 • Skrbimo za odpadke

  Naše javno podjetje Snaga tedensko prazni 2.300 uličnih koškov, 105.547 zabojnikov za odpadke, 2.318 eko otokov in 65 podzemnih zbiralnic.

 • Mestni avtobusi naredijo v povprečju 39.000 kilometrov na dan

  V mestnem prometu vsi avtobusi skupaj prevozijo več kot 39.000 kilometrov dnevno. V mesecu novembru so tako prevozili 39.949 kilometrov.

  Kavalirji so v mesecu decembru prevozili kar 3.130 kilometrov, kar pomeni v povprečju 100 na dan. Prevoz s Kavalirji je v decembru uporabilo 7.071 potnikov, kar je v povprečju 228 na dan.

 • Ognjemet bistveno ne vpliva na raven dnevne in mesečne onesnaženosti zraka

  Rezultati meritev kažejo, da je vpliv novoletnih ognjemetov in uporabljene pirotehnike zaznaven le v okviru kratkotrajno povišane vrednosti delcev PM10, ki se pojavi v prvih jutranjih urah novega leta. Onesnaženost v naslednjih urah hitro oslabi in vpliva pirotehnike z meritvami ni več mogoče zaznati.

 • Ulice čistimo z reciklirano vodo in deževnico

  Za spiranje ulic javno podjetje Snaga večinoma uporablja deževnico, ki jo zbere na strešnih površinah Kompleksa Snage na Barju.

 • Sodelavci v veliki mestni družini smo okolju prijazni

  V Mestni upravi, javnih podjetjih, javnih zavodih in povezanih podjetjih smo zeleni ambasadorji. Skupno imamo že 1092 vozil, od tega 219 na metan in 50 električnih.

 • Energetsko učinkoviti

  V Mestni občini Ljubljana ter vseh zavodih v lasti Mestne občine od leta 2013 naročamo elektriko, katere izvor so v celoti obnovljivi viri energije, kar dobavitelj električne energije dokazuje s certifikati o izvoru.

 • Dotrajanim prometnim znakom podaljšujemo življenjsko dobo

  Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice dotrajane in obledele prometne znake, ki imajo poškodovano folijo simbola, pošljejo proizvajalcem prometnih znakov.

  Ti na novo namestijo odbojno folijo in pomen prometnih znakov ter jim s tem podaljšajo življenjsko dobo.

 • Ponovna uporaba asfalta

  Asfaltni rezanec in drobljenec ponovno uporabimo pri gradnji/obnovi cest in pločnikov (pri zasipih kot dodano količino, za zgornji ustroj (nevezane nosilne plasti, bankine) in/ali za spodnji nosilni ustroj kot dodana količina).