torek, 4. 2. 2020

Ali poznate topinambur?

Od novembra do februarja je primeren čas za nabiranje gomoljev topinamburja. Z njihovim izkopavanjem pomagamo zmanjševati obsežne sestoje topinamburja, ki izpodrivajo domorodne vrste predvsem na bregovih rek.

Topinambur (Heilanthus tuberosus) ali laška repa je sorodnik sončnice. Za razliko od enoletne sončnice, je topinambur trajnica, ki se razširja z užitnimi podzemnimi stebelnimi gomolji. V gomoljih je kot založna snov naložen inulin. To je ogljikov hidrat, ki je sestavljen le iz molekul sadnega sladkorja oz. fruktoze, zato naj bi bil primerno živilo za diabetike. V preteklosti so topinabur uporabljali tudi kot krmno rastlino, tudi za divjad, iz gomoljev pridobivajo etanol za biogoriva, jeseni ko cveti manj rastlin, ga lahko nabiramo za šopke.

Topinambur so v Evropo prinesli iz Severne Amerike leta 1616. Za Slovenijo pa so prvi podatki o njegovem uspevanju v naravi zabeleženi leta 1899.

Kako odstranimo topinambur?

foto
Nadzemni ostanki topinamburja pozimi.

 

Posamične rastline izkopljemo skupaj z gomolji, večje sestoje kosimo vsaj dvakrat letno, najbolje konec junija in avgusta.
Pokošene dele rastlin kompostiramo, gomolje pa moramo termično obdelati ali oddati v sežig.

Možnosti uporabe topinamburjevih gomoljev

foto
gomolji topinamburja  Foto: Pexels

Topinamburjevi gomolji so užitni. Preden jih nabirate, se prepričajte, da tla niso onesnažena s škodljivimi snovmi. Gojenje topinamburja doma zaradi možnosti širitve v naravo močno odsvetujemo. 

3D model topinamburja


Oglejte si interaktivni model zgradbe topinamburja

 

Preberite tudi: