petek, 19. 10. 2018

Barvanje bombažne tkanine z ekstraktom japonskega dresnika

Avtorica doc. dr. Marija Gorjanc, Naravoslovnotehniška fakulteta

Blago: pri izdelavi barvne karte je bil uporabljen surov 100 % bombaž. Če boste uporabili beljen bombaž, bodo barvni toni svetlejši. Lahko uporabite tudi volno ali poliamid (pri obeh bodo barvni toni temnejši).

Rastlinski del: naberemo liste ali izkopljemo korenike japonskega dresnika in jih posušimo. V primeru korenik, po sušenju z njih odstranimo zemljo (najlažje s ščetko za nohte).

Priprava ekstrakta: posušen rastlinski del (20 g/l) na drobno narežemo ali natrgamo in ga damo v hladno vodo. Segrevamo do vrenja in pri rahlem vrenju ekstrahiramo barvilo 20 minut. Usedlino prefiltriramo in kopel uporabimo za barvanje. Glede na barvni ton iz barvne karte, ekstrahiramo barvilo v kislem (dodamo majhen kozarec kisa za vlaganje) ali v alkalnem (dodamo žlico sode bikarbone).

Čimžanje (obdelava tkanine v zeleni ali modri galici) opravimo pred barvanjem (glej barvno karto za barvni ton). Žličko zelene ali modre galice natresemo v hladno vodo, premešamo in tkanino namočimo za 10 minut. Tkanino ožmemo in še mokro damo v barvalno kopel (pripravljen ekstrakt).

Barvanje: Omočeno tkanino (z vodo, če je neobdelana ali čimžano, če je obdelana) dodamo v vročo barvalno kopel, ki smo ji dodali 2 žlici kuhinjske soli in barvamo 1 uro. Po barvanju tkanino speremo in jo posušimo (pri tem pazimo, da je ne izpostavimo direktni sončni svetlobi).

Barvna karta