sreda, 13. 3. 2019

Barvanje in risanje z naravnimi ekstrakti

Monika Horvat in Jernej Iskra s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo sta navdušena nad možnostjo barvanja in risanja iz korenik in plodov dveh tujerodnih invazivnih rastlin.

V okviru projekta APPLAUSE smo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo iz korenik Japonskega dresnika in iz plodov Octovca ekstrahirali barvila. Ekstrakta sta bila intenzivne rumene in rdeče barve. V okviru našega dela smo analizirali ekstrakta, v nadaljevanju pa ju želimo uporabiti v različnih aplikacijah, kot so barvanje tekstila in izdelava barvnih prevlek. 

Barvi se v prisotnosti kisline in baze spreminjata. Spremembo lahko dosežemo že z dodatkom limoninega soka (kislina) ter s sodo bikarbono (baza).

Delavnica M. Horvat

Oktobra 2018 smo na Festivalu tujerodnih invazivnih rastlin v okviru projekta pripravili delavnice slikanja z omenjenima ekstraktoma, limoninim sokom in s sodo bikarbono. Šolarji ter mimoidoči so le z dvema naravnima barvama, kislino in bazo izdelali čudovite izdelke.

V kratkem bomo na spletni strani objavili tudi postopek ekstrakcije barvil, ki ga boste lahko izvedli kar v domači kuhinji.

O projektu APPLAUSE

Predelavnice v sklopu projekta APPLAUSE

Meščanke in meščane vabimo, da se nam pridružijo na posebnih delavnicah, predelavnicah, ki jih izvajamo skupaj s partnerji projekta APPLAUSE. Veseli bomo vaše družbe.

IMG 20190220 105536
Predelavnica izdelave papirja iz kanadske / orjaške zlate rozge, na kateri so otroci spoznavali inovativen način izdelave papirja. Foto: Branka Trčak

 

---

Preberite več:

---

Prelistajte publikaciji: