ponedeljek, 25. 2. 2019

Bodite pozorni na kanadsko ali orjaško zlato rozgo, ko boste naslednjič v naravi

Če se boste v teh dneh odpravili na sprehod izven mesta, boste v bližini rek in potokov verjetno opazili tudi kanadsko ali orjaško zlato rozgo.

Ker želimo meščankam in meščanom Mestne občine Ljubljana olajšati samostojno prepoznavanje invazivnih tujerodnih rastlin in tega, kako jih ustrezno odstraniti in predelati v koristne izdelke, smo v sklopu projekta APPLAUSE pripravili serijo kratkih ozaveščevalnih filmčkov in informativnih brošur na temo invazivnih tujerodnih vrst v Mestni občini Ljubljana. 

Kako prepoznam orjaško / kanadsko zlato rozgo?

Opazili ju boste, če se boste v teh dneh odpravili na sprehod izven mesta, v bližini rek in potokov. Posušene pokončne poganjke obeh vrst lahko opazujemo vsaj do prvih obilnejših snežnih padavin. Iz rumenih socvetij se jeseni razvijejo številni drobni plodovi, ki na rastlini ostanejo vso zimo.

Odstranjevanje zlate rozge in kam z odstranjenimi rastlinami?

Posamične rastline lahko ročno izkopljemo in pri tem pazimo, da odstranimo vse podzemne dele. Širjenje manjših sestojev lahko omejimo s košnjo ali odstranjevanjem rastlin še pred cvetenjem.

S tem preprečimo vnašanje novih semen v talno zalogo semen in s tem kalitev novih rastlin. S pogosto košnjo sčasoma izčrpamo zaloge hranil v korenikah in rastline počasi propadejo.

Različni viri navajajo, da košnja dvakrat letno (maja in avgusta) več let zapored lahko zelo zmanjša sestoj zlate rozge.

Necvetoče poganjke lahko kompostiramo, stebla pa lahko oddate v zbirni center na Povšetovi ul. 2 v Ljubljani.

Skupaj proti množičnemu razraščanju invazivnih tujerodnih rastlin 

Verjetno ste se vprašali, zakaj bi zlato rozgo sploh odstranjevali, če je pa lepa, rumena, skoraj okrasna?  

Orjaška in kanadska zlata rozga sta pri nas dve izmed najbolj invazivnih vrst rastlin. Preraščata naravne sestoje, razraščata se v gozdovih, ob vodah in ogrožata ranljive rastlinske sestoje.

MOL glavni motiv7

Osrednja podoba komunikacijskih materialov v sklopu projekta APPLAUSE 

Predelavnice v sklopu projekta APPLAUSE

Meščanke in meščane vabimo, da se nam pridružijo na posebnih delavnicah, predelavnicah, ki jih izvajamo skupaj s partnerji projekta APPLAUSE. Veseli bomo vaše družbe.

---

Preberite tudi:

---

Prelistajte publikaciji: