ponedeljek, 2. 10. 2023

Delovna akcija odstranjevanje invazivnih tujerodnih rastlin v sodelovanju z Biotehniškim izobraževalnim centrom

Mestna občina Ljubljana je pričela na področju invazivnih tujerodnih rastlin sodelovati z Biotehniškim izobraževalnim centrom leta 2018 v okviru projekta APPLAUSE. Od takrat smo skupno izpeljali več kot 10 delovnih akcij odstranjevanja invazivnih tujerodnih rastlin, katerih biomaso smo nato uporabili za izdelavo papirja.

Tudi letos so se nam dijaki naravovarstvene smeri pod vodstvom profesorice dr. Špele Schrader pridružili spomladi pri odstranjevanju deljenolistne rudbekije (Rudbeckia laciniata) na območju naravnega rezervata Mali Rožnik v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter septembra v Parku Gradaščica pri odstranjevanju japonskega oziroma češkega dresnika (Fallopia japonica, F. × bohemica) na pobočju ob Finžgarjevi ulici. V obeh primerih smo nabran material odpeljali v zbirni center Povšetova.
Tako japonski oz. češki dresnik kot deljenolistna rudbekija sta invazivni tujerodni vrsti, ki s podzemnimi korenikami širita v naravo in izpodrivata sestoje domorodnih rastlinskih vrst. Z rednim odstranjevanjem nadzemnih delov takšne sestoje oslabimo, šele po več letih odstranjevanja nadzemnih poganjkov pa lahko pričakujemo, da bomo rastline iztrebili.

bic1

Izkušnjo dijakinje Biotehniškega izobraževalnega centra, ki je v preteklosti s sošolci sodelovala na delovnih akcijah, si lahko ogledate tukaj.