ponedeljek, 25. 9. 2023

FRIZBI iz invazivnih tujerodnih rastlin

V tednu od 18. do 22. septembra 2023 je na Oddelku za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani potekala slovensko-nemška poletna šola “Vmesne faze na lignoceluloznih materialih – Interphases of biobased - lignocellulosic materials”.

Študenti s TU Clausthal in študenti Oddelka za lesarstvo so v mešanih skupinah sestavili natančno premišljeno zgradbo lesno-plastičnega kompozita, ki so jo nato upoštevali tudi pri zasnovi končnega izdelka - frizbija. Zgradba je vključevala polimer, lesne delce izbrane lesne vrste in naravna vlakna. Cilj je bil izdelati kompozit, ki bo vseboval čim večji delež naravnih materialov (lesa in vlaken) ter hkrati zagotavljal optimalne lastnosti končnega izdelka. V prvem sklopu praktičnega dela so študenti preizkušali lastnosti izbrane strukture lesno-plastične plošče. Po izbrani recepturi, je nato v kalupu nameščenem v stiskalnico, nastal 3D izdelek. Sledilo je tekmovanje v najdaljšem letu frizbija, ki je letos znašal rekordnih 36 m. Zadnji dan so skupine predstavile svoje delo od ideje, preko preizkusov lastnosti, do izdelave in možnih izboljšav. Tehnologija izdelave 3D kompozitov, ki je bila osrednji del poletne šole, je bila razvita v okviru projekta APPLAUSE.
Prodekan Oddelka za lesarstvo, izr. prof. dr. Maks Merela je v zaključku povedal: »Veseli nas, da znanja in ideje, pridobljene pri projektu APPLAUSE, lahko širimo tudi mednarodno.«