ponedeljek, 8. 7. 2019

Na brezplačni poletni šoli so nastali izdelki iz invazivnih lesnih vrst

V tednu od 1. do 5. julija je na Biotehniški fakulteti potekala poletna šola za dijake srednjih šol.

Izredni profesor in doktor Maks Merela, višji znanstveni sodelavec na Biotehniški fakulteti, nam je opisal dogajanje in aktivnosti v sklopu poletne šole.

"Na poletni šoli smo imeli 14 dijakinj, ki so v torek skupaj z nami v gozdu pod Rožnikom nabrale vzorce lesa (letošnje leto smo izbrali temo projekta Applause, in sicer les invazivnih lesnih vrst). V okviru šole smo sodelovali tudi sodelavci Oddelka za lesarstvo."

Invazivne lesne vrste kot uporabna surovina

V sredo zjutraj so udeleženke preko interaktivnega uvodnega predavanja ob vzorcih lesa in uporabi mikroskopov (sofinancirano v sklopu projekta Applause) spoznale osnove o lesu, osnovne domače lesne vrste in se seznanile s teksturami in posebnostmi tujerodnih invazivnih lesnih vrst. Prednost pri uporabi le teh je predvsem njihova barvita pestrost in razne rastne anomalije, ki izdelkom dajo poseben čar.

IMG 5682

Opazovanje z mikroskopom

Sledilo je raziskovalno delo v laboratoriju za Anatomijo lesa, kjer so dijakinje ob naši pomoči izdelale svoj lasten preparat ene od invazivnih vrst. Pri tem so spoznavale delo v laboratoriju, procese izdelave anatomskega preparata od rezanja, barvanja, izpiranja, vklapljanja ter sušenja do končnega izdelka. Po kosilu smo z mikroskopi proučili izdelane preparate in dekleta so bila nad svojimi izdelki navdušena ter hkrati presenečena, kaj vse je mogoče v majhnem koščku lesa opazovati z mikroskopom.

Vsaka s svojim lesenim izdelkom

V popoldanskem času je sledilo še zaključno dejanje -  ročno delo z lesom. Že pred izvedbo delavnice smo pripravili polizdelke iz invazivnih lesnih vrst (žlice za obuvanje, kuhalnice, žlice, nosilce za telefone, nosilce za steklenice) in dekleta so si lahko sama izbrala svoj kos lesa, ki so ga potem obdelovale do končnega izdelka. Da je vsak izdelek dobil še osebno noto, smo omogočili lasersko graviranje v les, za lepši končni izgled pa še premazovanje z voski in olji. Izvajalci šole smo bili presenečeni nad navdušenjem in veseljem, s katerim so dekleta delala z lesom. Ob zaključku delavnice so tako zadovoljne odšle domov, vsaka s svojim anatomskim preparatom in lastnim izdelkom, na katerem pa seveda ni manjkal logotip projekta Applause.

IMG 5675

O projektu APPLAUSE

 

Preberite tudi: