torek, 15. 10. 2019

Izdelaj si svojo gnezdilnico iz invazivne robinje!

Prevlada človeške vrste na planetu se kaže v obširnem spreminjanju naravnih habitatov v
agrarne ali urbane površine. Kljub negativnim vplivom, ki jih ima to početje, se nekatere rastlinske vrste kot so tujerodne invazivne rastline, uspešno razraščajo v spremenjenih ekosistemih. Kako pa se na nove razmere prilagajajo živalske vrste, na primer ptice?

Večina ptic se težko prilagaja življenju v mestu. Poleg pomanjkanja zelenih površin, dreves in prostorov za gnezdenje, jih moti tudi zvočno in svetlobno onesnaževanje. Hrup otežuje komuniciranje ptic, ki na primer z zvočnimi signali privabljajo partnerje, branijo ozemlje, opozarjajo na nevarnosti ali odvrnejo tekmece. Nekatere ptice se zaradi mestne osvetljave oglašajo tudi v nočnem času, ko bi morale spati.

foto

foto

Zato smo se v društvu Trajna odločili, da uporabimo biomaso invazivne robinje, ljudem bolj poznane pod imenom akacija, za oblikovanje gnezdilnice z zeleno streho. Ta bo služila kot urbano zatočišče za gnezdenje manjših ptic pevk, kot so sinice.
Gnezdilnica je oblikovana tako, da je nanjo moč posaditi okrasne homulice in netreske, kamor lahko zaide tudi kakšna žuželka. Zelena streha služi boljši temperaturni in zvočni izolaciji, morda pa navduši tudi kakšnega arhitekta pri načrtovanju hiš v vse bolj vročih mestnih okoljih.

Za vas smo oblikovali tudi odprtokodne načrte po katerih jo lahko izdelate sami. Za načrte nam pišite na e-naslov info@trajna.com.

Avtorji gnezdilnice: Društvo Trajna in Katarina Lampič

Preberite tudi: