torek, 8. 12. 2020

Nasveti za bolj krožne praznične dni

Zala Strojin Božič je sodelavka, ki v mestni upravi zaseda delovno mesto menedžerke prehoda v krožno gospodarstvo.Verjame, da bomo s pozitivnim pristopom in upoštevanjem ukrepov premagali tudi koronavirus. V tem času pa lahko osvojite tudi kakšno novo praznično krožno navado.

V decembrskih MESTnicah predlaga naslednje krožne prakse:

Novoletne voščilnice

Naj bodo letošnje voščilnice nekaj posebnega. Ne samo, ker jih boste izdelali sami, ampak, ker za to lahko uporabite biomaso invazivnih tujerodnih rastlin, ki so ena od največjih groženj biotski pestrosti.  Papirno opeko iz invazivnih rastlin lahko naročite prek e-pošte na applause@vokasnaga.si. Ovojnico in pisemske liste lahko po uporabi zmešamo z odpadnim papirjem, namočimo ter ponovno predelamo v papirno kašo, iz katere izdelamo nove papirne izdelke. Lahko jih zavržemo tudi med star papir ali odvržemo na kompost.

 

Novoletno drevesce

Tudi novoletno smrečico lahko izdelamo sami. Potrebujemo podstavek iz križa in okrogle palice premera 20 mm, na katero so nataknjene letvice različnih dolžin (od 60 do 600 mm) in med njimi distančniki. Na vrhu je lesena krogla premera 40 mm. Dodamo lahko novoletne okraske, narejene iz posušene veje nažagane na cca 1 cm debele kolute. Kolute zbrusimo in zvrtamo luknjo za vrvico. Opcijsko graviramo ali porišemo. Leseno smreko in okraske lahko, ko dokončno odslužijo svojemu namenu, zmeljemo v surovino za lesno ploščo/lesni kompozit.

Sveče

Večina sveč je izdelanih iz parafina, odpadnega produkta naftne industrije, ki so mu pogosto dodana tudi sintetična olja in barve. Zelo dobro alternativo predstavljajo sveče iz čebeljega voska. Sveče iz čebeljega voska gorijo dlje in ne kapljajo. Na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev. Njihove kontakte najdete tukaj.

Hrana

Ljubljansko podeželje je izredno bogato s ponudbo lokalno pridelane hrane, po njej pa je vedno več povpraševanja. Tukaj poiščite katalog ponudnikov ljubljanskega podeželja, v katerem je predstavljena ponudba pridelovalcev in predelovalcev živil, tržnice in tržni prostori, trgovinice z lokalno pridelano hrano ter kratke oskrbne verige. Vključili smo tudi informacije o mestnih prireditvah in dogodkih ter druge zanimive informacije o lokalno pridelani hrani. Naj bo tokratna božična večerja sestavljena iz dobrot ljubljanskega podeželja.

Nakup daril

Imate že vzpostavljeno Izmenjevalnico reči? Izmenjevalnica reči je odličen način prehajanja še uporabnih predmetov od enega uporabnika do drugega. Če je še nimate, pa lahko veliko zanimivih in uporabnih predmetov najdete tudi v bližnjem Centru ponovne uporabe. V Ljubljani ga najdete na Povšetovi ulici 4.

 

Ovijanje daril

Večina ovojnih papirjev zaradi različnih dodatkov ni reciklabilnih. Darila lahko ovijemo tudi v časopisni papir, staro škatlo za čevlje, stekleni kozarec … Poiščite navdih v stvareh, ki jih imate na policah doma. Izogibajmo se pretiranemu okraševanju daril. Svoj namen boste dosegli tudi z mašnjo manj, otroško risbo ali ročno napisanim sporočilom na navadnem listu papirja.

Prostovoljstvo

Lahko pa se letos odločite, da namesto podarjanja daril podarite svoj čas za dober namen.  Vabljeni, da se pridružite ekipi srčnih prostovoljcev Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana. Pokličite jih na telefonsko številko 01 24 20 605 ali pišite na e-naslov amir.crnojevic@zod- lj.si.

Preberite tudi: