torek, 25. 2. 2020

Omejimo širjenje tujerodnih rastlinskih vrst na naših zelenicah

Meščankam in meščanam omogočamo, da v zbirni center prinesejo suha stebla japonskega ali češkega dresnika ter kanadske in orjaške zlate rozge.

Kaj lahko storimo?

Če na svojem zemljišču opazimo invazivne tujerodne rastline, je najbolje, da jih čim prej odstranimo ali vsaj omejimo njihovo razraščanje. Paziti moramo, da ne bi nehote še sami raznašali delov rastlin (semen ali podzemnih delov), iz katerih se lahko razvije nova rastlina.

S tem bi namreč njihovo širjenje po okolici še pospešili. Rastlinski material moramo po odstranjevanju primerno zavreči: dele, iz katerih rastline ne morejo na novo pognati, kompostiramo, ostalo pa oddamo v sežig.

Ali lahko odstranjene invazivne rastline koristno uporabimo?

V okviru projekta APPLAUSE smo v zbirnem centru Povšetova uredili poseben prostor, kamor lahko prinesete odstranjen rastlinski material enajstih invazivnih tujerodnih vrst rastlin, ki jih bomo predelali v uporabne izdelke. V zbirni center na Povšetovo ulico 2 v Ljubljani lahko že danes prinesete suha stebla japonskega ali češkega dresnika ter kanadske in orjaške zlate rozge.

Zajeta slika8

 

V okviru projekta APPLAUSE suha stebla zmeljemo in jih predelamo v papir. Površine, kjer boste pobrali stebla, boste lažje kosili. Z redno košnjo pomagate preprečevati uspevanje in širjenje teh invazivnih rastlin.

Z redno košnjo pomagate preprečevati uspevanje in širjenje teh invazivnih rastlin.

Prepoznavanje obeh invazivnih tujerodnih rastlin

Solidago Lj Brod 20170315 IMG 1373
Suha stebla orjaške zlate rozge pozimi Foto: B. Trčak

Solidago gigantea IMG 1854 Foto BrankaTrcak
Zlata rozga Foto: B. Trčak

 

Fallopia japonica Klece 2012 01 29 003
Suha stebla češkega dresnika pozimi

Fallopia japonica IMG 1745 Foto BrankaTrcak
Češki dresnik  Foto: Branka Trčak

Navodila za predajo invazivnih tujerodnih rastlin v zbirnem centru

Preberite tudi: