sreda, 19. 6. 2019

Razvoj aplikacije za popis tujerodnih invazivnih rastlin

Podjetje GDi je v prvem letu projekta Applause za strokovnjake razvilo mobilno aplikacijo za popis tujerodnih invazivnih rastlin.

Z aplikacijo smo popisali že preko 1200 področij strnjenih rastišč, kjer je bilo popisanih preko 2000 tujerodnih invazivnih rastlin.

Leta 2020 nova verzija aplikacije

V  letu 2020 bo zaključena tudi nova verzija aplikacije, ki s pomočjo metod umetne inteligence, javnosti ponuja pomoč pri prepoznavi tujerodnih invazivnih vrst. Aplikacija je bila predstavljena na 14. slovenskem posvetu o varstvu rastlin, ki je potekala marca letos.

Strokovnjaki lahko preko aplikacije vnašajo številne opisne parametre rastlin, katerih nabor je odvisen od življenjske oblike rastline. Aplikacija omogoča tudi kreiranje planov oziroma delovnih nalogov odstranjevanja, kjer za izbrane lokacije in rastlinske vrste odrejamo odstranjevanje, monitoring ali druge ukrepe.

Preko aplikacije lahko najdemo rastlinske vrste, ki jih potrebujejo podjetja za izdelavo izdelkov in ocenjujemo razpoložljive količine. Podjetja, ki izvajajo ukrepe odstranjevanja, v sistem posredujejo stanje in slike izvajanja ukrepov.

Na ta način izboljšujemo vpogled v aktualno stanje razraščanja tujerodnih invazivnih vrst tudi med večjimi planiranimi strokovnimi popisi. Popisi bodo od letošnjega novembra dalje razpoložljivi tudi kot odprti podatki za splošno javnost in jih bo mogoče  sneti s spletnih strani Applause projekta.

Zajeta slika30

Zajeta slika31

 

Preberite tudi: