petek, 14. 7. 2023

Rezultati projekta APPLAUSE še vedno navdušujejo

V sklopu izdelave magistrske naloge je študentka Špela Pašič pod mentorstvom izr. prof. dr. Urške Vrabič Brodnjak iz invazivnih tujerodnih rastlin izdelala sekundarno darilno embalažo, ki jo bodo v podjetju Kolpa, d.o.o. uporabljali za promocijska darila.

Tudi po zaključku projekta APPLAUSE je tematika uporabnosti proizvodov iz biomase invazivnih tujerodnih rastlin, konkretno papirjev in kartonov izdelanih iz vsebnosti le-teh, še vedno izjemno priljubljena tudi pri študentih na Univerzi v Ljubljani, Naravoslovnotehniški fakulteti, Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo.

Študentka Špela Pašič je pod mentorstvom izr. prof. dr. Urške Vrabič Brodnjak za sekundarno darilno embalažo uporabila kartone (gramatur cca. 240 g/m2) z vsebnostjo celuloznih vlaknih japonskega dresnika, zlate rozge in navadne robinije. Kartoni so bili strojno proizvedeni na Inštitutu za celulozo in papir, v okviru projekta APPLAUSE. Sekundarna embalaža za program promocijskih daril v podjetju Kolpa, d.o.o., naj bi bila oblikovano sodobno, kar predvsem v današnjem oblikovalskem jeziku pomeni, ekološko in v skladu z načeli krožnega gospodarstva, tj. s čim nižjo stopnjo pokritosti primarnega materiala s tiskarsko pasto in če je le možno, brez uporabe vezivnih sredstev (lepil). Ključna dva pogoja, ki zagotavljata visoko stopnjo reciklabilnosti oz. delež ponovne uporabe odrabljene embalaže.

darilna vrečka

Špela Pašič je izdelala darilno vrečko in darilno škatlo 

darilna škatla

Uporabljeni material, tj. karton izdelan iz celuloznih vlaken zlate rozge, je bil izbran na podlagi meritev osnovnih, fizikalno-mehanskih, površinskih, strukturnih in tiskovnih lastnosti. Predstavljeno embalažo so v podjetju Kolpa, d.o.o., sprejeli z veseljem in jo nameravajo vključiti v svoj nabor promocijskih daril, kar nakazuje na ozaveščenost gospodarstva po nujnosti vključevanja tovrstnih izdelkov v njihov poslovni proces, s čimer javnosti jasno sporočajo, da so podjetje, odprto za nove poslovne priložnosti in ideje.

odprta vrečka

odprta škatla

Zapisal: doc. dr. Klemen Možina, UL, NTF

 

Preberite tudi: