ponedeljek, 16. 10. 2023

Semena invazivnih tujerodnih rastlin lahko odvržemo med biološke odpadke?

Mestna občina Ljubljana je podprla raziskavo, v kateri so raziskovalci Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v sodelovanju z Regijskim centrom za ravnanje z odpadki RCERO Ljubljana dokazali, da lahko semena in plodove invazivnih tujerodnih rastlin varno odložimo v rjave zabojnike med organske odpadke ali med zeleni odrez in da jih ni treba ločeno oddajati v sežig.

Rastlinski material invazivnih tujerodnih rastlin, ki smo ga odstranili z vrtov ali iz narave, moramo ustrezno zavreči, da preprečimo njihovo nenamerno razširjanje. Do zdaj je veljal napotek, da lahko kompostiramo le tiste dele invazivnih rastlin, iz katerih rastline ne morejo na novo pognati, korenike, gomolje in plodeče rastline pa moramo oddati v sežig. Na podlagi rezultatov pred kratkim končanega obsežnega poskusa bomo te postopke lahko močno poenostavili. V poskusu smo preverjali, ali semena invazivnih vrst rastlin, ki uspevajo v Sloveniji, preživijo industrijsko kompostiranje, v kakršnega so vključeni tudi odpadki, zbrani v rjavih zabojnikih za organske odpadke ali kot zeleni odrez.
Na območju Slovenije smo zbrali zrela semena 26 izbranih vrst invazivnih rastlin. Shranili smo jih v dva mrežasta kovinska zaboja napolnjena s kompostom in vsakega od njih vključili v postopek higienizacije kompostnega materiala v RCERO Ljubljana. Po kompostiranju smo opravili kalitvene teste teh semen. Njihovo kaljivost smo primerjali s kontrolno skupino semen, ki smo jih nabrali na istih rastlinah, a v kompostiranje niso bila vključena. Semena, ki niso kalila, smo dodatno še testirali s tetrazolijevim testom, s katerim smo preverili, ali so tkiva v semenu živa in do kalitve ni prišlo zaradi kakršnihkoli drugih razlogov.

Razveseljivo je, da nobeno izmed semen ni preživelo postopka industrijskega kompostiranja, zato lahko odslej trdimo, da je plodeče invazivne rastline varno odlagati v rjave zabojnike med organske odpadke ali med zeleni odrez. Navodila za ravnanje z odstranjenimi plodečimi invazivnimi rastlinami bomo torej lahko poenostavili, saj plodečih rastlin ni več treba ločeno zbirati in oddajati v sežig.

Plodečih invazivnih rastlin pa kljub zapisanemu še vedno ne smemo odlagati v domače kompostnike, še manj pa na kompostne kupe v naravo. V postopku industrijskega kompostiranja namreč temperatura naraste prek 60, lahko celo do 80 °C, kar se v domačih kompostnikih in na odprtih kompostnih kupih ne zgodi, zato mnoga semena tovrstno kompostiranje preživijo in se pri uporabi doma pridelanega komposta razširjajo.
Prihodnje leto načrtujemo še izvedbo poskusa, kjer bomo v industrijsko kompostiranje vključili druge razmnoževalne dele invazivnih rastlin, kot so veje, korenike in gomolji. Zaenkrat za te dele invazivnih tujerodnih rastlin še vedno velja, da se jih oddaja v sežig.

V rjavi zabojnik sodijo le organski odpadki, ki so biološko razgradljivi. Vanj ne smemo odlagati plastike, še posebej ne plastičnih vreč, saj jih ni možno naknadno izločiti iz procesa predelave biološko razgradljivih odpadkov. Občane prosimo za večjo skrbnost pri odlaganju odpadkov v rjave zabojnike. S tem vsak izmed nas prispeva svoj delež k ohranjanju čistega in zdravega planeta in zmanjševanju vnosa mikroplastike v okolje.

Povezava na sorodni članek, objavljen 2022.